2010. október 11., hétfő

Új Júliát avat a Nemzeti Balett

Új Júliát avat a Nemzeti Balett

 Seregi László Shakespeare-trilógiájának egyik legkedveltebb darabja, a Rómeó és Júlia október 14-étől 17-éig minden este színre kerül az Operában.

Az első előadásnapon Júlia szerepében Boros Ildikó, a társulat ifjú magántáncosnője debütál Oláh Zoltán partnereként. A címszereplő páros 16-án is színpadra lép, 15-én és 17-én pedig Popova Aleszja és Bajári Levente táncolják a címszerepeket – ebben a szereposztásban két nagyszerű, Kossuth-díjas művész: Pongor Ildikó és Szakály György alakítja a Capulet házaspárt.



Boros Ildikó 1998-ban végzett a Magyar Táncművészeti Főiskolán Sebetény Katalin, Stimácz Gabriella és Dózsa Imre növendékeként, s még abban az esztendőben felvételt nyert a Nemzeti Balett tánckarába. Az Operaház balettelőadásaiban a kisebb karszerepek megformálása után röviddel már főszerepekben lépett színpadra. A közönség láthatta a Sylvia és a Hófehérke címszerepében, A rosszul őrzött lány Lise szerepében és a Makrancos Kata Biancájakánt.


Boros Ildikó az október 24-én induló Balanchine-est előadásainak Szerenád című koreográfiájában is fellép. A 2009-ben bemutatott Balanchine-est négy alkalommal, szintén egymást követő estéken látható az Operaházban, a Magyar Nemzeti Balett előadásában.

George Balanchine (1904-1983) a XX. század egyik legjelentősebb koreográfusa volt, aki hosszú és termékeny élete során több száz balettet készített, de dolgozott Hollywood és a Broadway számára, sőt még elefántoknak is készített koreográfiát. Az amerikaivá lett orosz mester legfőbb újítása a szimfonikus balett megalkotása volt: azaz a zeneművek inspirálták koreográfiáinak elkészítésére úgy, hogy a muzsika szerkezetét, hangulatát fogalmazta tánccá. A koreográfus a női nem, és különösen a balerinák nagy hódolójának bizonyult. Műveinek középpontjában is mindig táncosnők állnak, számos balettet készített négy felesége és szerelmei, múzsái számára. Ezek az alkotások mindig kristálytiszta szerkezetűek, látványviláguk letisztult, elegáns. Mozgásanyaguk a klasszikus balett elemeit használja, de mindig új elemekkel, ötletekkel fűszerezve.

Gara Márk

A Balanchine-est előadása, Balanchine® Ballet a The George Balanchine Trust™ hozzájárulásával, és a Balanchine Style® és a Balanchine Technique® által meghatározott és a Trust által biztosított színvonalon kerül bemutatásra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...