2010. október 7., csütörtök

Magas rangú francia kitüntetés Kiss Imrének

Magas rangú francia kitüntetés Kiss Imrének 
Néhány hónappal azután, hogy a régióból elsőként vehette át az ISPA (az előadóművészek New York-i-székhelyű  nemzetközi társaságának) Nemzetközi Életműdíját, Kiss Imrét, a Művészetek Palotája vezérigazgatóját  a Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi fokozatával tüntette ki Frédéric Mitterrand kulturális és kommunikációs miniszter nevében François Laquièze.
Ezzel a kitüntetéssel a francia Kulturális és Kommunikációs Minisztérium azon személyek előtt rója le tiszteletét, akik alkotásaikkal művészeti és irodalmi téren jeleskedtek, illetve hozzájárultak a kultúraterjesztéshez Franciaországban és a világban. Az átadási ceremóniára a Művészetek Palotájában került sor, a laudációt a Budapesti Francia Intézet igazgatója, François Laquièze mondta, s ő adta át Kiss Imrének a rendjelet is. A kitüntetett meghatottan köszönte meg a másik nemzet, a Francia Köztársaság megtisztelő díját, és hangsúlyozta, hogy a Müpa sikereiben a mögötte álló kollektíva is fontos szerepet játszott.
A méltatás során elhangzott, hogy a Művészetek Palotája vezérigazgatójaként Kiss Imrének elévülhetetlen érdemei voltak és vannak abban, hogy a magyar közönség kiváló francia muzsikusokat ismerjen meg: a kontinens legújabb és legjobb hangverseny-orgonáját Olivier Latry, Philippe Lefebvre, Thierry Escaich, Loïc Maille is megszólaltatta már, s a közeljövőben Michel Bouvard és Christoph Bossert is bemutatkozik. A Párizsban tanult Fassang László több estjét is francia szerzőknek szentelte, crossover koncertjén Vincent Lê Quang is színpadra lépett. A Müpa meghívására itt hangversenyezett már az Orchestre National de Paris, az Orchestre National d’Île de France (Vincent Dubois orgonaművésszel), az Orchestre National du Capitole de Toulouse hamarosan pedig az Orchestre National de France érkezik a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe. Megfordult a Müpában Jean-Yves Thibaudet, Maurice El Médioni, a Les Hurlements D’Léo, Lo’ Jo, Erik Marchand. A Chopin-bicentenáriumhoz kapcsolódva itt is megtekinthető a Cité de la Musique kiállítása: Chopin Párizsban. Jövő héten Jil Aigrot érkezik, hogy Piaf hangjának inkarnációjával ajándékozza meg a budapesti közönséget.
Mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál alapító igazgatója korát megelőzve vert hidat kelet és nyugat között, gyakran visszacsábítva hazánkba az innen többnyire politikai okokból távozott magyar világsztárokat és nyitott ablakot Magyarország számára a világ szabadabb tájaira.
Későbbi posztjain, a Nemzeti Filharmóniánál, a Magyar Állami Operaháznál, majd a Vígszínháznál, mindenütt biztosította az alkotó légkörhöz elengedhetetlen nyugalmat és távozásakor mindig átlátható rendet hagyott maga után.
Pályáját a Művészetek Palotája koronázta meg. Az a művészeti központ, mely a régióban a posztszocialista országok közül elsőként épült és nyílt meg, mint komplex művészeti intézmény, és mely Kiss Imre irányítása révén pillanatok alatt Európa élvonalába került.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...