2010. október 28., csütörtök

Fiatal művészek az Equilor Gyűjteményben

MEGHÍVÓ

Fiatal művészek
az Equilor Gyűjteményben

A kiállítás megtekinthető:
2010. október 28 - november 10.
H-P: 13-18 óráig

Helyszín:
kArton Galéria
1054 Budapest, Alkotmány u.18.

Az EQUILOR Befektetési Zrt. több, mint húsz éve van jelen a magyar tőkepiacon; elengedhetetlen
követelmény, hogy gyorsan és hatékonyan reagáljon a gazdasági élet által diktált kihívásokra. Az elmúlt
évtizedek kortárs művészetében is hasonló feladatokkal szembesülnek az alkotók: a sebesen változó világ
sokszínű jelenségeit kell megragadniuk. Különböző eszközökkel, szemszögből vizsgálják e jelenségeket – az
EQUILOR pedig ezt a változatosságot szeretné tükrözni gyűjteményében. A fiatal magyar kortárs festők,
fotóművészek munkáiban a friss, őszinte hangokat keressük: az eredeti, tiszta megfogalmazásokat. sebesen változó világ
 
 

az Equilor képzőművészeti gyűjteményéből 2010. október 28-án nyíló
Fiatal Művészek az Equilor Gyűjteményében című kiállításhoz
 
A műgyűjtést 2006-ban kezdte el az Equilor Befektetési Zrt., és azóta folyamatosan gyarapodik a kollekció. Elsődleges szempontunk, hogy a fiatal magyar kortárs művészek (elsősorban festőművészek, fotóművészek) munkái szerepeljenek a gyűjteményünkben.  
Egyaránt vásárolunk figuratív, nonfiguratív képeket. A művek egy része meditatív, filozofikus gondolatiságot tükröz (Barabás Zsófi, Bullás József, Richter Zsuzsa), egy másik - és ez a képek nagyobbik fele - inkább szoros értelembe véve a jelenre reflektál: társadalmi kérdésekre, azokkal összefüggő pszichológiai jelenségekre: mint az elkülönültség, az elidegenedettség, a magány, a frusztráció, a harag  érzéseire (pl.: Kupcsik Adrián, Fóti Lázár, Varga Zsófi, Stark Attila művei) vagy a technika rakétasebességű, követhetetlen fejlődése által generált új értékrendszer anomáliáira (pl.: Technika Schweiz). Célunk, hogy a gyűjtemény darabjaival olyan problémafelvetésekre reagáljunk, amelyek a kor emberét a leginkább foglalkoztatják, és itt nem az értelmiség legmagasabb szellemi régióiban felmerülő intellektuális felvetéseket értjük, hanem az átlagember szellemi igényeit. Jó értelembe véve átlagemberen értjük mi magunkat, dolgozóinkat, ügyfeleinket. Fontos, hogy a műalkotások megmozgassák a szemlélőt, valamilyen gondolatot, érzést elindítsanak benne. Valljuk, hogy a törekvés, a szorgalmas munka mellett, a lélek és a szellem gondozása éppoly fontos az előrejutásban. Az, hogy irodahelyiségeinkben műtárgyakkal vesszük körbe magunkat, időről-időre segít kiszakadni egy másik dimenzióba, ahol az ember megpihenhet egy-egy pillanatra, gondolatait egy másik síkra helyezve, elszakadhat a napi problémáktól, a megoldandó feladatoktól. Elég néhány percet eltölteni ebben a világban, ahhoz, hogy feltöltődjünk, új erőre kapjunk, és az ötletek máris frissebbek, eredetibbek.  
Természetesen a saját szempontjaink mellett a fiatal kortárs művészek munkáinak vásárlásával egyfajta társadalmi felelősséget is vállalunk. A kultúra központi, állami támogatottsága sajnos koránt sincs egyelőre azon a szinten, amely elegendő lehetőséget teremtene a művészek számára, hogy tehetségüket a legmagasabb fokon bontakoztathassák ki. Többségük megélhetési problémákkal küzd, gyakran egzisztenciális okok miatt kénytelenek feladni ígéretes karrierjüket.  Mindennek persze a „makro” művészeti életre is súlyos hatása van. A kultúra, a művészet szerepe egy ország életében mindig meghatározza az adott nemzet megítélését, és ezen értjük a saját magunkról, illetve a rólunk kívülről alkotott képet is. Egy nép műveltsége, kulturáltsága  minden egyéb társadalmi, politikai keretet determinál. Az egészséges szellemi, társadalmi önkép megteremtésének érdekében úgy véljük, az  állam mellett a magánszférának, illetve a vállalati szférának is szerepet kell vállalnia - a huszonegyedik században a mecenatúra feladata nagy részben a privát cégekre hárul. Amikor a fiatal kortárs művészek munkáinak gyűjtésébe fogtunk, e feladat felismerése is fontos szempontunk volt.  
A gyűjtemény kurátora dr. Gereben Katalin művészettörténész, aki egyúttal az Equilor Befektetési Zrt. leányvállalatának, a művészeti befektetésekkel foglalkozó Equilor Fine Art Kft-nek is az ügyvezetője.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...