2011. január 16., vasárnap

Ágoston Crew, Kottarashky Live Band (BG) az A38 Hajón

Ágoston Crew, Kottarashky Live Band (BG)
Polyphony – Koncertsorozat Magyarország EU-elnökségének alkalmából
2011. január 20., csütörtök 20h
A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő
A belépés díjtalan!


2011–ben folytatódik az A38 Hajó  koncertsorozata, a Polyphony – Unity, Diversity, Music (Polifónia – Egység, sokféleség, zene), amelynek célja, hogy Magyarország Európai Uniós elnökségét népszerűsítse. A sorozat egyes alkalmain egy-egy magyar és külföldi előadó lép fel – a külföldiek az Európai Unió országait képviselik, ez alkalommal tehát a Kottarashky zenekar révén Bulgária lesz a vendég. A koncertekről az A38 Hajó televíziós felvételeket készít, melyek hamarosan a televízió képernyőjére kerülnek.Az Ágoston Crew-val már tizenkét zenekarom van, úgyhogy nem lesz több, sőt, velük az is a célom, hogy egyesítsem az erőket, egy kis ez, egy kis az, főleg az eddigi időszak legjobb számai” - mondja a zenekarvezető, Ágoston Béla alig pár hónapos új zenekaráról. Akik ismerik Zubolyban kifejtett munkásságát, nagyjából sejthetik, mire számíthatnak: az egykori meghatározás - „broken etno” - ma is érvényes, de nevezhetnénk sufnifolknak vagy nép bootlegnek is. Hiphop-beatboxra, jazzy alapokra, barkácsfunkra páratlan humorral és ötletességgel illesztenek népzenei töredékeket és a popszemétdomb roncsait. Így fordulhat elő, hogy egy számon belül találkozik a Muzsikás és Chis Isaac, csujogató és Michael Jackson, Mozart és a raggamuffin. Mindehhez fűszálfújás, bőgő, duda, szaxofon, doromb, harmonika biztosítja a garantáltan szórakoztató hangszerelést. A kortárs folk-jazz-hiphop-underground kétségkívül legeredetibb zenekarának hagyományait méltó módon folytatja a kifogyhatatlan ötletember-dzsesszmuzsikus-zeneszerző új együttese.


A zenekar tagjai
Ágoston Béla: ének, brácsa, duda, szaxofon, steel drum
Herczeg Hajni: ének
Szarvas Dávid: ének, rap, beatbox, ütőhangszerek
Kiss Gábor: ének, dob
Mizsei Zoltán: ének, billentyűs hangszerek
Resch Béla: basszusgitár, bőgő

www.agostones.hu
www.myspace.com/belaagoston


A Nikola Grujev néven született Kottarashky Bulgária egyik legkomolyabb zenei tehetsége. Az eredetileg építész és belsőépítész, 32 éves fiatalember egészen egyedülálló elegancival nyúl a bolgár és balkáni népzenei hagyományhoz. Bár ez a tradíció, különösen annak Kusturicásísott, táncos, lakodalmi verziója pár év óta óriási népszerűségnek örvend Nyugat-Európában, Kottarashky egészen más megközelítésből nyúl a hagyományos felvételekhez. Leginkább talán Moby Play-korszakára emlékeztet az a finomság, ahogy a klasszikus bolgár népzenei felvételeket újraértelmezi. Az eredeti kontextusból kiemelt töredékek, dallamfoszlányok, verssorok elegáns és magával ragadó elektronikus-akusztikus körítést kapnak, így válnak egészen új kompozíciók részévé. Sajátos, blues-os melankólia, gyönyörű és komplex hangszerelés, kulturált sampling: jelen pillanatban nehéz hasonlóan modern és eredeti világzenét találni Európában.
Valószínűleg ez az oka, hogy a world music egyik legfontosabb kiadója, a berlini Asphalt Tango ajánlott Kottarashkynak lemezszerződést, és az első album, az Opa, Hey! Itt jelent meg. Kottarashky első alkalommal lép fel Magyarországon, ezúttal élő zenekar kíséretében.
www.myspace.com/kottarashky
www.asphalt-tango.de/records/kottarashky/artist.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...