2011. január 12., szerda

Embergyűlölő a Katonában

Embergyűlölő  a Katonában 
      Moliére A mizantrópja a mi legszemélyesebb ügyünkről szól, viszonyulásunkról a világhoz. Erról a drámáról épp ezért aligha lehet elfogulatlanul beszélni; ez csakugyan vallomásos mű…”
      E szavakat 1988 novemberében Mészáros Tamás vetette papírra, az akkori Katonabeli bemutató kritikájából idéztem. 2011. január 28-án ugyanabban a színházban, ugyanazzal a szöveggel játsszuk ismét a darabot. Arról, ami azóta változott –hiszen (szem)tanúja volt mindennek, ami itt történhetett, a színpadon és mögötte, mellette, mindenhol– senki sem tudhat többet a Katona József Színház búcsúzó igazgatójánál, Zsámbéki Gábornál, a darab rendezőjénél.
      A mizantrópot ötvenévente újra kellene írni” – mondja Diderot.
      A darab több mint hússzor került műsorra a magyar színpadokon az elmúlt negyven évben. A mizantróp rendezői között megtaláljuk Vámos Lászlót, Ascher Tamást, Gothár Pétert, Schilling Árpádot; Alceste szerepét pedig olyan színészek alakították, mint Gábor Miklós, Gálffi László, Mucsi Zoltán, Lukáts Andor és Cserhalmi György, aki az 1988-as Katona-beli előadásnak, Székely Gábor rendezésének volt a címszereplője. Ebben az előadásban Philinte szerepét Máté Gábor, Céliméne-t pedig Udvaros Dorottya játszotta.
      Petri György huszonkét évvel ezelőtt, Székely Gábor és Fodor Géza kérésére fordította újra a darabot. Mint azóta minden előadás, mi is ezt a fordítást használjuk, a szöveget egy-két ponton Petri barátja és költőtársa, Várady Szabolcs igazította át.
      A címszereplő Fekete Ernő, a többi szerepben Ónodi Esztert, Fullajtár Andreát, Máté Gábort, Kocsis Gergelyt, Tenki Rékát, Takátsy Pétert, Elek Ferencet, Ujlaki Dénest, Mészáros Bélát, Kiss Esztert és Vajdai Vilmost láthatják majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...