2011. január 12., szerda

Pécsi civilek együttműködési megállapodást írtak alá a Balokány-liget megmentéséért

Pécsi civilek együttműködési megállapodást írtak alá a Balokány-liget megmentéséért

Tizennyolc helyi civil szervezetet, illetve a Pannon Filharmonikusokat és a Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft-t tömörítő összefogás képviselői írták alá Pécsett 2011. január 6-án a Civil Közösségek Házában a korábbi kedvező előkészítő folyamat következő állomásaként az együttműködési megállapodást. Az aláíró szervezetek elkötelezettséget vállaltak Pécs egykor jobb napokat látott nevezetes pihenő, szabadidős parkjának megmentésére, sorsának civil erők bevonásával történő újragondolására, illetve a várossal való közös hasznosítására.

Az aláírók a hosszú távú elképzeléseikben maradéktalanul egyetértettek a Balokány nyugati felét képező liget városi tulajdonként való megtartásában, használhatóságának valós igényeiben és rendbetételének szükségességében. Kölcsönösen kifejezték érdekeiket a terület közpark jellegének megőrzésével, zöld felületeinek fejlesztésével és védett környezeti értékeinek megóvásával összefüggésben is. A Balokány-Ligetért Összefogás résztvevői a terület működtetésére a helyi civil szektor és a városi önkormányzat megfelelő arányú partneri együttműködését javasolták. Ebben fontosnak tartják a liget civil és ifjúsági funkciókkal való megtöltését, továbbá az ezekre vonatkozó programok és közösségek szervezését.
Korábban az Önkormányzat és a civil összefogás képviselői az együttműködésük első lépéseként már lebonyolítottak egy közös helyszíni bejárást. A felek a tél hátralevő időszakában tovább egyeztetik a szakmai részleteket és erősségeiket, valamint megfogalmazzák a kölcsönös elvárásokat. Legkésőbb tavasszal kezdik meg a Balokány-ligetben partneri munkájukat, amely így megmaradhat az új EKF beruházások között élő kulturált közparknak, hozzáillő civil funkciókkal. A jelen együttműködési megállapodás ennek a megkezdett folyamatnak a következő állomása. A folytatás a megfelelő egyeztetések után a várossal kötendő együttműködési megállapodásban fog testet ölteni, ahol a felek további részletekben rögzítik a Balokány-liget megőrzése iránti elkötelezettségüket. Akik további részleteket, illetve az előzményeket is meg szeretnék tudni, azok azt a http://balokany.pecsicivil.hu/ oldalra kattintva megtalálhatják.
Az aláíró szervezetek:
Aranyhíd Alapítvány
Baranya Megyei Természetbarát Szövetség
Európai Gondolatok Egyesülete
Ifjúsági Unió Pécs
Mecsekszabolcsi Környezet és Érdekvédő Egyesület
Misina Természet- és Állatvédő Egyesület
Ökozóna Környezetvédelmi Egyesület
Pannon Filharmonikusok
Patacs-Rácváros Egyesület
Pécsért Egyesület
Pécsi Gastro Club Egyesület
Pécsi Közgazdász Egyesület
Pécsi Zöld Kör
Polgárőrség Bűnmegelőzési és Vagyonvédelmi Egyesület
Tegyünk Egymásért Egyesület
Tett-Hely Ifjúsági Egyesület
Trilla Kulturális Közhasznú Alapítvány
Vadvirág Egyesület
Vasasért Egyesület
Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft.
Berényi Zoltán Balokány Ligetért összefogás képviselője
Balog Pál Balokány Ligetért összefogás koordinátora
Pécs, 2011. január 10.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...