2011. január 12., szerda

Botero Budapesten marad

Botero Budapesten marad

Fernando Botero egy remekművével gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye. A kolumbiai mester a múzeumban most látható nagysikerű kiállítás egyik festményét nagylelkű gesztusként a múzeumnak adományozta, így a csaknem egy millió euró értékű, 1992-ben festett Önarckép című alkotás a múzeum kortárs gyűjteményét gazdagítja majd. A mester hozzájárulásának köszönhetően a kiállítás  tovább tart nyitva, az eredeti január végi zárás helyett egészen február 20-ig láthatóak majd Botero alkotásai a Hősök terén.

A múzeum vezetésében már a kiállítás megnyitása előtt felvetődött az ötlet: ráveszik a mestert, hogy egy művét – hosszú távú letétként - hagyja Budapesten. A kiállítás szeptember végi megnyitása idején az itt tartózkodó Fernando Botero rábólintott: addig itt maradhat egy alkotása, míg az intézmény – szponzori segítséggel – előteremti a vételárat. A művész később azonban módosította a döntését és nagylelkűen jelezte: a múzeumnak adományozza a saját magát torreádorként ábrázoló Önarckép című festményét. Az értékes alkotás a Szépművészeti gyűjteményébe kerül, a mű ezen belüli bemutatásáról később születik döntés.
A február végéig látható kiállításon – amelyet eddig több mint 60 ezren tekintettek meg -   a népszerű alkotó munkáival első alkalommal találkozhat a magyar nagyközönség: a közel hatvan, javarészt nagyformátumú olajfestmény és szobor a művész elmúlt húsz évének munkásságáról ad áttekintést.
Az 1932-ben született, kalandos életű és rendkívül termékeny művész most bemutatott alkotásai bepillantást engednek Botero sajátságos világába, amely monumentalitásra és időtlenségre törekszik. A kiállításon egyben képet kaphatnak a látogatók arról is, hogy a kolumbiai művész miképpen merít ihletet és fejezi ki tiszteletét a klasszikusnak számító európai mesterek előtt, de tárlat elkalauzolja a látogatókat Latin-Amerika élettől duzzadó, színpompás vidékeire is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...