2011. január 17., hétfő

kArton Meadowlands tárlatvezetés

Január 20-án, csütörtökön 18 órától Gyukics Gábor költő, műfordító beszélget Szatmári Gergellyel.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a kötetlen beszélgetésre!

MEADOWLANDS – Szatmári Gergely kiállítása



Ambivalens világunkra jellemző, hogy ami jó és ma életet ad, az holnapra rosszá válik és hatása emésztő.” (Hannes Böhringer)
A fotográfia képes az enyészet megragadására. Jószerivel erre képes leginkább. A táj lassan változik és nem tud gyorsan átalakulni, mint az ember. Fotográfusként mélyen érint az egyén és a közösség viszonya önmagához, egymáshoz és a lakott környezethez, – mélyebben, mint sok más, vizualitással összefüggő kérdés.
A Meadowlands* nem abban az értelemben érdekel, mint az emberi beavatkozások elszenvedője, hanem ez a korábban élénk iparral működő vidék hogyan képes elnyelni és felemészteni az emberi erőfeszítések és mitológiák nyomát. Bármi, ami értelmet adott az alkotásnak és a humán jelenlétnek idővel megváltozik, és értelmetlenné, értéktelenné teszi ezen alkotásokat.
A fotográfiának továbbra is feladata az emberi jelenlét megfejtése. A társadalom által beépített és kihasznált föld, a városi ember sokrétű viszonya környezetével, társaival, önmagával – a viszony látható jelei az arcokon és a mozdulatokban. A munkálkodás eredményének megjelenítése nehéz próbatétel elé állítja az alkotót.
A kiállított fotográfiák alapvetően táj- és városképek, melyek a sorozatot meghatározó portrékkal egészülnek ki.
(Szatmári Gergely)

* New Jersey Meadowlands: New Jersey északkeleti részén, New York City és Newark között elterülő sósvízű mocsár az árapály zónában. Megközelítően 34 km² kiterjedésű, korábban iparilag erősen szennyezett, s csak a közelmúltban rekultivált ökoszisztéma.

A kiállítás megtekinthető 2011. január 28-ig.

A kiállítás támogatója az NKA és a Rheinzink Hungaria Kft.

kArton galéria és múzeum
1054 Alkotmány utca 18., Budapest, Hungary

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...