2011. január 29., szombat

Kamra: Nádas Péter: Szirénének

Kamra: Nádas Péter: Szirénének 

Hat Ruhr-vidéki városi színház 2007-ben felkért hat (angol, lengyel, magyar, német, osztrák és török) szerzőt, hogy ‘Európa Odüsszeiája’ cím alatt írják újra az Odüsszeia témáit. A feldolgozásra szánt epizód kiválasztását azonban nem engedték át a szerzőknek, hanem a hat színház dramaturgjai közös megbeszéléseiken mintegy az általuk kiválasztott szerzőkre és az egyes színházak szellemi elképzeléseire szabták a témát. Nádas Péter  a csábosan éneklő szirének és Odüsszeusz tévelygéseinek témáját kapta. A szerzők sem menet közben, sem a bemutatók előtt nem ismerhették meg egymás munkáit.  Megkötötték a szöveg terjedelmét is, az előadás nem tarthat két óránál tovább. Minden más kérdésben szabad kezet kaptak a szerzők. Nádas Péter darabjának Szirénének lett a címe, a műfaja pedig szatírjáték.
      A művet a Színházi Dramaturgok Céhe 2010. legjobb magyar drámájának választotta.
      „Nádas szövege finom idegzetű, mélyen filozofikus kórusszöveg, mely meglepő választ ad arra a kérdésre, mit énekeltek vajon egykor a szirének, amivel oly sikeresen csábították el a férfiakat. A válasz: betekintést engedtek nekik saját történetük vagy lelkük mélyére. És ez ezerszer magával ragadóbb, mint bármely női csábítás.” (Peter Mihalczik: A felvilágosodás vége, a harcosok átka. Frankfurter Rundschau [D], 2010. március 1.) 
      Nádas Péter Szirénének című darabját, Magyarországon először, 2011. január 29-én mutatjuk be a Kamrában, Dömötör András rendezésében.
      Színészeink közül Dankó István, Pálmai Anna, Hajduk Károly, Pelsőczy Réka, Kovács Lehel, Szirtes Ági, Kun Vilmos, Lengyel Ferenc, Rajkai Zoltán és Szacsvay László vesznek részt az előadásban, vendégként fellép Herczegh Adrienn és a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói.
Fotók: Kothencz Attila





















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...