2011. január 26., szerda

A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház bemutatja BALLA ANDRÁS: ILLATOS KERT c. kiállítását

A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház bemutatja
BALLA ANDRÁS
kertépítész, fotográfus ILLATOS KERT c. kiállítását
A kiállítás megtekinthető:  2011. január 21 – től március 20-ig
Ha egy kiváló  fényképész kiváló fotókat készít, abban nincs semmi rendkívüli. De ha egy diplomás kertművész nyergel át fotográfusnak, sőt, díjat díjra halmoz és lesz fontos mozgatórugója a fotóséletnek, az mindenképp számot tarthat az érdeklődésre.
Balla András (1945) a Budapesti Kertészeti Egyetem elvégzése után, 1975-ben vágott neki komolyan a fényképezésnek. Hagyományos, száz éves kamerákkal is dolgozik, s ezt a tudást is tovább adja tanítványainak. Művészettörténeti tanulmányai átszövik fotográfiai tevékenységét. Esztergomban él, kertépítő mérnökként és fotóművészként, az Esztergomi Fotóklub vezetőjeként és alapítójaként munkássága meghatározó a helyi művészek körében, és a város valódi kulturális életében. 
Harmincöt éve vezeti az Esztergomi Fotóbiennálét, alapító-kitalálója az Esztergomi Művészek Céhének, az Origo-csoportnak, hat évig vezette a Fiatalok Fotóművészeti Stúdióját, a Fotóművészeti Szövetség felvételi bizottságában és elnökségében is dolgozott. 1985-től számos nemzetközi és magyar díjat nyert, a közelmúltban az Élő Művészetért Alapítvány díját, 2008-ban a Magyar Fotográfia nagydíját is átvehette. 2011. január 20-án ez alkalomból a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Házban nyílik kiállítása.
A Magyar Fotográfia nagydíját a T-Mobile Magyarország Távközlési Rt. támogatta és ítélte oda a Magyar Fotóművészek Szövetsége tagjainak szavazatai alapján. (A korábbi években ezt a díjat Benkő Imre (2004), Baricz Katalin (2005.), Szilágyi Lenke (2007.) és Tóth György (2008.) vehették át.)
A Magyar Fotográfusok Házában nyíló kiállítás Balla kert-képeit, képzeteit foglalja magában. A kertművészet csúcspontjaitól, franciaországi és olaszországi reneszánsz-barokk kertek képeitől jutunk napjaink, közelmúltunk magyar hobbi- kertjeiig. E fotográfiák különlegessége, hogy mellőzik az elítélő jóízlést, és művészi teljesítményként közelítenek barkácsolás termékeihez vagy a gipszöntvényesek tucatáruihoz. „Ezeket én olyan szakmai alázattal, tisztelettel és fotótechnikával fotózom, mit a „nagy művészet” műtárgyait” – vallja a művész.  „Ez sok esetben meglepő szépségű képeket eredményez, melyek igen elgondolkodtatóak az ún. giccs mibenlétéről kialakult előítéletes állásfoglalásunk felülvizsgálata szempontjából is. (…) A gyűjtés során álláspontom egyre megértőbbé vált. (…) sokszor csak nyugdíjkorban volt először módjuk rá, hogy a már kisgyermekkorban dédelgetett álmok – a mesehősök megmintázása, várépítés és a többi – végre megvalósulhassanak.”
E kétféle kert képei keretezik Balla megfogalmazásában és technikájában egyaránt finom, barnás árnyalatú, klasszikus aktjait, erotikussá formált tárgyait, melyekről a magyar népdalok, vagy akár a bibliai Énekek Éneke és az arab szerelmi költészetet is eszünkbe juthat.

Bővebb információ: www.maimano.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...