2011. január 26., szerda

Visky András: Megöltem az anyámat – a 2010 / 2011-es évad hetedik bemutató előadása

Visky András: Megöltem az anyámat – a 2010 / 2011-es évad hetedik bemutató előadása a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.
Csütörtökön, január 27-én este 8 órától kerül sor Visky András: Megöltem az anyámat című előadásának a bemutatójára a színház Új Stúdiójában. A darab előadói és egyben rendezői, Albert Csilla és Dimény Áron színművészek.

„Fordíts hátat, Bernadett, ne nézz vissza, 
így, valahogy így, gyorsan, gyorsabban, keményen, határozottan, úgy, jó, ez megvolt,
várj, várj, ne rontsd el, nehogy visszafordulj, nem, még nem,
engedd, hadd üvöltsön, mit üvölt, azt üvölti, hogy ő az anyám, az anyád vagyok, Bernadett, az anyád vagyok, hagyd csak, hadd üvöltsön,
ne fordulj meg, bírod?, bírom, és akkor most, most mondd, az ujjaiddal, a hajszálaiddal, a fogaiddal, a láthatatlan csontokkal, a véráramokkal, a sejtekkel, a belekkel, a szőrszálakkal, minden, minden, az egész lényed mondja ki, akkora erõvel, mint egy diófa."

Mi lehet egy cím mögött, egy arc mögött, egy ember mögött? Ki van a fény mögött? Hogyan válik a személyes történet mindenkiévé, hogyan lesz a játékból,
keresgélésből előadás?
Visky András szövegéről közel két éve beszélgetünk, gondolkodunk, vitázunk. Az identitásjátékként meghatározott szöveg bennünket is identitásjátékba sodort: Bernadett és Csipesz találkozásainak keresése közben nemcsak színészként, hanem rendezőként, dramaturgként, díszlet és jelmeztervezőként is próbára kellett tennünk magunkat.
A szerző szerint a Tatrosi Bernadetté „talált történet”; a Megöltem az anyámat viszont
megtalált előadás.


1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...