2011. január 10., hétfő

Jótékonysági koncert a Művészetek Palotájában Parno Graszt, Snétberger és a többiek

Jótékonysági koncert a Művészetek Palotájában
Parno Graszt, Snétberger és a többiek
    Jótékonysági koncert a felsőörsi Roma Zenei Szakkollégium támogatására
    Január 15. (szombat), 19:30, Művészetek Palotája
Közreműködik:
Parno Graszt – romazenekar
Palya Bea – ének
Snétberger Ferenc – gitár
Barcza Horváth József – nagybőgő
Ifj. Balázs János – zongora
Bíró  Eszter és Fodo – ének, zongora
Kállai Ernő – hegedű
Lukács Miklós Kvintett
 
Az autentikus cigányzenétől a világzenét át a klasszikus és modern jazzig ível az est műsora. Amelyben a zongora-, a hegedű-, a cimbalom-, a nagybögő-, a gitármuzsika, illetve a jazzéneklés legkiválóbb művészeinek előadását egy idehaza talán kevésbé ismert, de nemzetközileg rendkívül sikeres roma zenekar, a Parno Graszt fogja keretbe. Ez az együttes tavaly, illetve az idén az USA nagyvárosaiban koncertezett, Koppenhágában pedig a World Music Expo-n szerepelt. Őket és a többi művészt a szolidaritás gondolata vezérelte, amikor elfogadták a Globális Tudás Alapítvány felkérését erre a jótékonysági koncertre. Ifj. Balázs János, Bíró Eszter és Fodo, az ideje nagy részét a New York-i Juilliard School-on töltő Kállai Ernő, a mai fiatal énekesek közül az egyik legsokoldalúbb művész, Palya Bea és a Lukács Miklós Kvintett ily módon nyújtanak támogatást a Felsőörsön létesülő Roma Zenei Kollégiumnak, amelynek művészeti vezetője a Barcza Horváth Józseffel duóban fellépő Snétberger Ferenc. 
A jegyeladásból befolyt összeget, a felsőörsi Roma Zenei Szakkollégium hallgatóinak ösztöndíjazására fordítják.
2011 nyarán kezdi meg működését az intézmény a Balaton-felvidéken. Alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas gitárművész és zeneszerző  Snétberger Ferenc. Az iskola arra a zenei tudásra alapozza az oktatást, amit a gyermekek a családból hoznak. A zenei, művészeti órák mellett többek között roma kultúra ismereti órákon, angol, informatika és menedzsment képzéseken vesznek részt a diákok. Támogatók: a norvég és a magyar állam, valamint a Nyílt Társadalom Intézet (OSI).
Évről-évre hatvan roma fiatal tanulhat a 12 hetes kurzusokon olyan tanároktól és vendég-előadóktól, mint Snétberger Ferenc, Oláh Kálmán, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla, Tony Lakatos vagy Roby Lakatos. A képzés ingyenes és a "normál" iskola mellett is végezhető.
Bíró Eszter

Kállai Ernő

Parno Graszt

Snétberger Ferenc

Lukács Miklós

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...