2011. január 13., csütörtök

Az Új Színház verskommandója Szatmárcsekén

Különleges esemény az Új Színház művészeivel 
Január idusa körül, pontosan 14-én az Új Színház csapata különleges turnéra indul az ország észak-keleti csücskébe, Szatmárcsekére.  16 órától megkoszorúzzák Kölcsey  sírját, majd 17 órától a helyi Művelődési Házban adnak különleges és rendhagyó műsort a közelgő Magyar Kultúra Napja alkalmából.
Az előzmény tavaly szeptemberre nyúlik vissza, amikor is a színház meghívta a híres községet, hogy a budapesti színházak Andrássy úti évadnyitó fesztiválján mutassa be a település unikumnak számító szilvalekvár-főző technikáját – ahol az újszínházas színészek is kavarhattak – no meg a híres szilvapálinkájukat. Cserébe azt ígérték a művészek, hogy januárban, a Magyar Kultúra Napja alkalmából ők látogatnak el hozzájuk alkalmi műsorral.
A közel másfélezer lélekszámú Szatmárcseke sok mindenről nevezetes.
A falu leghíresebb lakójaként tartja számon Kölcsey Ferencet, aki itt írta (sok más versével együtt) a Himnuszt – erre emlékezünk egyébként a Magyar Kultúra Napján .
Az Új Színház vers-kommandója az ő alakját is fölidézi műsorával, melybe főleg a tájhoz kapcsolódó verseket, írásokat válogattak a környék íróinak, költőinek tollából, a régmúlt időktől kezdve egészen a mai kortársakig.
Híres a falu szilvalekvárjáról , pálinkájáról, különleges ételeiről is, mint például a kukoricakásás töltöttkáposzta. Áldás és átok is, hogy minden oldalról folyóvíz veszi körül, ez az a hely, „hol a kis Túr siet” a Tiszába. Mára már védetté nyilvánított a református  temető - világviszonylatban is egyedülálló - csónak alakú (illetve emberarcú), fekete fejfáival.
A résztvevő  művészek:

GALKÓ  BALÁZS 

HUSZÁR ZSOLT   

MÁRTA ISTVÁN  (zene)   

NEMES WANDA   

POKORNY LIA

SZÁRAZ DÉNES  

TAKÁCS KATALIN 

SZIKORA JÁNOS (rendező)

LŐKÖS ILDIKÓ  (szerkesztő)

KOVÁCS GYÖRGYI (gazdasági igazgató)

NEMES MIHÁLY  (hang, fény, egyebek)

Költők, írók, akiktől válogattunk:

Ady Endre

Antal Balázs

Arany János

Bessenyei György

Csokonai Vitéz Mihály

Gerliczki András

Ilosvai Selymes Péter

Karinthy Frigyes

Kölcsey Ferenc

Krúdy Gyula

Lapis József

Móricz Zsigmond

Nagy Zsuka

Petőfi Sándor 

Szilágyi Ákos 

Tar Sándor 

Váci Mihály  

Weöres Sándor 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...