2011. január 13., csütörtök

Chopin kiállítás az egri Gárdonyi Géza Színházban

Chopin kiállítás a színházban
Fryderyk Chopin története címmel nyílik kiállítás január 14-én, pénteken az egri Gárdonyi Géza Színházban. A tárlatot 18 órától Katarzyna Sitko a budapesti Lengyel Intézet igazgatóhelyettese nyitja meg. Köszöntőt mond Csizmadia Tibor színházigazgató, valamint Saárossy Kinga, Eger alpolgármestere.
Az anyagot a varsói Nemzeti Fryderyk Chopin Intézet és a budapesti Országos Idegennyelvű Könyvtár bocsátotta rendelkezésre, így az egriek két hétig ingyenesen látogathatják a kiállítást. A lengyel  zeneszerző és zongoravirtuóz stílusa és tehetsége sokakra volt hatással. Robert Schumann nagy rajongója volt,  dallamokat vett át tőle és Karnevál szvitjének egy tételét is Chopinről nevezte el. Liszt Ferenc, akivel többször tartottak közös koncertet, számos Chopin-darabot dolgozott át szóló zongorára.
Chopin születésének 200. évfordulóját tavaly ünnepelték, melynek alkalmából a Lengyel Nemzeti Bank egy bankjegyet is kibocsátott.
A megnyitót követően 19 órától a társulat az Idők folyamán című előadása látható a stúdiószínpadon. Az előadásban három nő sorsa és boldogságkeresése bontakozik ki. Feledi János koreográfiája tele van szépséggel, finomsággal, tehetséggel – írta a kritika. A színpadon Barta Dóra, a tagozat vezetője is táncol.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...