2011. április 16., szombat

25 éves szűz! - A Tudósok zenekar negyedszázados jubileumi fesztiválja

25 éves szűz! - A Tudósok zenekar negyedszázados jubileumi fesztiválja: koncertek, kiállításmegnyitó, könyv- és lemezbemutató, filmpremier
2011. április 23., szombat 19h
A38 Hajó  – Petőfi híd budai hídfő
Belépő: 1000 Ft, elővételben kapható. A kiállítás díjtalanul látogatható.
Április 23-án nagyszabású fesztiválra kerül sor az immár negyed évszázada rendíthetetlenül kutató Tudósok zenekar mindenkori tagjaival, barátaival és sok-sok vendéggel. Az ünnepelt, a 25 éves szűz nem más, mint minden idők egyik legformabontóbb kelet-európai együttese, a hazai alternatív zene egyik legeredetibb és legavantgárdabb képviselője, amely a dada-performansztól a free-rock-on át a trash-funkig oly sok stílusban alkottak maradandót. A koncertekkel, kiállításmegnyitóval, könyv- film- és lemezbemutatóval összekötött jubileumi összművészeti fesztiválon a Tudósok tagjai senkivel össze nem téveszthető stílusukban adnak ízelítőt múltjukból,  jelenükből és jövőjükből.Az 1986-ban Újvidéken magyar és szerb festőkből alapított Tudósok kezdeti szakaszára a punk, a jazz, az improvizáció, a költészet, s mindezek kölcsönös átjárása volt jellemző, a művészek hangvételére pedig a harsány alanyi költészet és zene mellett a jugoszláv polgárháború előérzete nyomta rá a bélyegét. Ebben a felállásban Bada Dada énekelt és szavalt, Miroslav Šilić basszusgitározott, Zoran Pantelić dobolt, valamint drMáriás játszott töröksípon, isztriai klarinéton és harsonán.
drMáriás 1991-ben elhagyni kényszerült hazáját a jugoszláviai háború miatt, s Budapestre költözött, ahol újra alakította a zenekart szentendrei, budapesti és bécsi zenészekkel (Kovács Benedek gitár, Dóra Attila és Walter Hollinetz szaxofon). Egy évvel később Bada Dada ismét csatlakozott a formációhoz. A megújult Tudósok számtalan zenei- és performanszfesztiválon, klubban, kiállításmegnyitón lépett fel, hol teljes zenekarral, hol pedig kettesben.
1996-ban Bada visszaköltözött Újvidékre, a zenekar viszont Pesten folytatta tevékenységét, immár a jazz-punk és az avatgárd rock vizeire evezve, s hamarosan számos külföldi helyszínen léptek fel Ljubljanától Amszterdamon át New York-ig. Ebben a felállásban Kovács Benedek gitározott, Bartha Krisztián dobolt, Dezső Tóni szaxofonozott és drMáriás énekelt, valamint trombitán és alt-szaxofonon játszott. 
Az együttes jelenlegi felállása 2003-ban alakult ki, számos angol, holland, olasz, orosz, osztrák, svájci, francia, szlovén és egyéb turné kötődik e felálláshoz, több száz fesztivál- és klubfellépés.
Jelenlegi tagok
drMáriás: ének, fúvóshangszerek
Endrei Dávid: basszusgitár
Jeli Gergely: dob
www.tudosok.com
www.myspace.com/tudosok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...