2011. április 1., péntek

A Szépművészeti grafikái Jeruzsálemben

A Szépművészeti grafikái Jeruzsálemben

A nagysikerű párizsi kiállítással párhuzamosan e hét végétől a jeruzsálemi Izrael Múzeum látogatói is megismerkedhetnek a Szépművészeti Múzeum Esterházy gyűjteményének jeles darabjaival. Azonban míg a francia fővárosban a gyűjtemény félszáz festménye látható, addig Jeruzsálemben a kollekcióból válogatott grafikákkal találkozhat a közönség. A The Prince and the Paper. Masterworks from the Esterházy Collection című kiállítás április 1-től július 1-ig látható Izraelben.

Annibale Carracci, Alaktanulmány, fekete és fehér kréta

A jeruzsálemi Izrael Múzeum 2008 nyarán mutatkozott be Budapesten, a Szentföld Öröksége című kiállításon a múzeum anyagából válogatott remekművekkel találkozhatott a nagyközönség. A mostani izraeli kiállításon az egykori Esterházy gyűjteményből származó számos rajz és grafika, többek között Raffaello, Veronese, Annibale Carracci, Piranesi, Dürer, Hans Baldung Grien, Lucas Cranach, Lucas van Leyden, Rembrandt és Poussin művei láthatóak.

A magyar állam 1871-ben vásárolta meg a páratlan, mintegy 600 festményt, 3,500 rajzot és 51,000 metszetet tartalmazó Esterházy gyűjteményt, amely később a Szépművészeti Múzem kollekciójának alapja lett, és elősorban e gyűjteményrész biztosítja ma is a múzeum számára a nemzetközi érdeklődést és elismerést. A sokoldalú Esterházy gyűjtemény az európai festészet, rajzművészet és sokszorosított grafika minden iskoláját felvonultatja, és mint minden magángyűjtemény, ez is magán viseli hajdani tulajdonosai ízlését. 
 A Szépművészeti jeruzsálemi kiállítása rövid időn belül a múzeum ötödik jelentős nemzetközi szereplése, és ezeken a tárlatokon több egy millióan találkozhattak az itt őrzött remekművekkel. Az utóbbi másfél évben a bécsi Kunsthistorisches Museummal közösen Tokióban és Kiotóban (a szigetország fővárosában rendezett kiállítás 2009-ben a világ 10. leglátogatottabb tárlataként zárt), a múlt év nyarán a moszkvai Puskin Múzeumban, ősszel a londoni Royal Academy-ben láthatta a nagyközönség a Szépművészeti remekműveit, most pedig Párizsban és Jeruzsálemben ismerhetik meg a látogatók a múzeum gyűjteményének jeles darabjait. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...