2011. április 22., péntek

Gonjasufi (USA) with live band, Cadik, Shuriken, Suhaid az A38 Hajón

Gonjasufi (USA) with live band, Cadik, Shuriken, Suhaid
2011. április 28., csütörtök 22h
A38 Hajó  Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő
Belépő elővételben: 2500 Ft, a fellépés napján: 3000 Ft. 
Április 28-án az év egyik legjobban várt koncertjére kerül sor az A38 Hajón. A kortárs elektronikába a Los Angeles-i underground hiphop két guruja, Flying Lotus és Gaslamp Killer hathatós közreműködésével tavaly berobbant – civilben jógaoktató – Gonjasufi mutatja be lemezét. A pszichedéliát, hiphopot, Hendrixet és progresszív elektronikát elképesztően eredeti módon ötvöző A Sufi and a Killer albumot Gonjasufi élő zenekarral adja elő. 



Hogy kicsoda Gonjasufi? - kérdezhetnénk Pom-Pom modorában, és a válasz is készen áll: leginkább egy szőrsapkához hasonlít, és éppoly változatos átalakulásokra képes, mint Sajdik hőse. A mexikói-etióp származású, de San Diegóban született 32 éves úriember volt már jógaoktató (jelenleg is az), DJ, rapper, énekes, aki kacskaringós pályafutás után alkotta meg szinte tökéletesre csiszolt első lemezét, a tavalyi év egyik legjobban sikerült és talán leginkább egyedi hangzású albumát, A Sufi and a Killer (azaz Egy szúfi és egy gyilkos) címmel. A lemezen nem kisebb nevek működtek közre, mint Gaslamp Killer és Flying Lotus, így aztán sejthető, hogy Gonjasufi ezer szállal kötődik a hiphopot robbanásszerűen megújító Los Angeles-i underground szcénához. 
Mondjuk Gonajsufi pont annyira hiphopper, amennyire például Gaslamp Killer az: a lemez anyaga igazából semmivel össze nem téveszthető egyvelege a hatvanas évek progresszív rockjának, a köldöknézős-befelé űrhajózós pszichedelikus beatnek, a keleti hatásoknak, a goának, wonkynak, meg még ki tudja, mindennek, és igen: van benne bőven a kortárs absztrakt hiphopból is. 
Gonjasufi, azaz polgári nevén Sumach Ecks két fontos hatást említ interjúiban, amik alapvetően határozták meg zenei irányultságát. Az egyik természetesen a jóga, amit és aminek oktatását a mai napig intenzíven műveli. Nem csupán énektechnikáját befolyásolték erősen a jóga speciális légzéstechnikái, de – amint mondja – megtanulta „megbecsülni a csöndet”, illetve a „kevesebb néha több” filozófiáját. A másik hatás pedig Ernest Dickerson gettófilmje, az Omar Epps és Tupac Shakur főszereplésével készült Juice (azaz Hosszú lé), annak is első pár perce, ami csak egy lemezjátszón forgó, sercegő bakelitelemezt mutat. És valóban: ez a statikus sercegés, a „használtbakelit-hangzás” fontos eleme Gonjasufi zenéjének: koszos, recsegős, széttorzított sound, fület repesztő mélyek, súlyosan zuhogó bítek, és mindezek fölött-alatt-között ott kavarog Gonjasufi hol gyomorból jövő, rekedtes mormogása, hol kristálytiszta, csengő vokálja. Hihetetlenül személyes, egyedi és különleges lemez a Sufi and a Killer, aminek erejét csak növeli majd, hogy Gonjasufi Budapesten ötfős élő zenekarral adja elő. 
www.sufisays.com
www.myspace.com/gonjasufi
www.warp.net 
Cadik, azaz Séfel Pál egykor az Anima Sound Systemmel kezdte a szkreccset, és azóta hazánk egyik vezető lemezlovasává és producerévé küzdötte fel magát. Jungle, d'n'b, hiphop - főleg ezekben a műfajokban alkot nagyot, de a Palotaival közös B2B-akciók, a Rewindok és Sunday Sessionök gyönyörű eklektikus szetteket szültek. 
Az évek során Cadik Magyarország egyik leginnovatívabb, mindig új utakon járó producerévé vált, amit leginkább a megfontoltan haladó, de annál kidologozottabb, briliánssá  csiszolt anyagokkal előálló Membran projekt bizonyít. Az A38 Hajóval közösen létrehozott Real Your Nature sorozat az elektronikus underground legfrissebb, kísérletező irányzatait mutatta be havi rendszerességgel. Ezt az utat folytatja a májusban induló szintén közös Space Is Called sorozat, aminek szontén az A38 Hajó ad otthont. 
http://www.myspace.com/cadikofmembran 

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...