2011. április 16., szombat

Az Élet Menete Budapesten

Az Élet Menete Budapesten
április 17. vasárnap, 17:00
Találkozó: VII. kerületi Klauzál tér


Az Élet Menete Alapítvány, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Budapest Főváros Polgármesteri Hivatala, a MAZSIHISZ, civil szervezetek, zsidó és nem zsidó ifjúsági szervezetek ismét közösen szervezik meg a Budapesti Élet Menetét. 
A holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából fáklyás felvonulással emlékeznek az áldozatokra - zsidókra, romákra, másságukért üldözöttekre, ellenállókra és azokra is, akik bátran szembeszállva a nyilasokkal, mentették az üldözötteket.  
Az Élet Menete Alapítvány első alkalommal 2004-ben szervezte meg ezt a programot, akkor 4-500 fő jött el a megemlékezésre. Évről évre többen és többen érezték úgy, hogy – politikai nézettől és vallási hovatartozástól függetlenül – kinyilvánítsák személyes álláspontjukat. Tavaly megközelítőleg húszezren vettek részt e történelmi jelentőségű megmozduláson. 
A holokauszt magyarországi emléknapja április 16-a ebben az évben szombatra esik. A zsidó vallásra való tekintettel nem aznap, hanem ÁPRILIS 17-én, VASÁRNAP tartják rendezvényünket.
A megemlékezés  17 órakor a Klauzál téren kezdődik a Szilvási Gipsy Folk Band fellépésevel, majd Tarlós István, Budapest főpolgármestere mond beszédet és indítja el a 9. Budapesti Élet Menetét.
Az emlékezők fáklyákkal a kezükben a Nagymező utcán keresztül vonulnak át a Kossuth Lajos térre, ahol az ott felállított színpadon folytatódik a program több neves művész közreműködésével, emlékbeszédekkel és az Élet Menete Emlékplakettek átadásával a Világ Igazai kitüntetettjeinek.
A színpadon beszédet mond, közreműködik: 
Műsorvezető: Krizsó Szilvia 
  • Markovics Zsolt rabbi
  • Polyák Lilla színművész
  • Bródy János előadóművész
  • Korcsolán Orsolya hegedűművész
  • Lukács Sándor színművész
  • Budapest Klezmer Band
  • José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke (videó üzenetét kivetítőkön közvetítik)

A program végén 600 fehér léggömböt eresztenek az égbe a 600 ezer magyar áldozat emlékére.  
Az Élet Menete Alapítvány 23 éve alakult nemzetközi szervezet, amely jelenleg 53 tagországot számlál. Az intézmény éves rendszerességgel Auschwitz-Birkenauba is szervez emlékező utakat, idén április 30. és május 2. között.
Május 2-án 11 órakor Auschwitzban a 18-as számú Magyar barakk előtt, Rogán Antal parlamenti képviselő, az V. kerület Polgármestere mond emlékbeszédet a zarándokoknak.

EMLÉKEZNI ÉS EMLÉKEZTETNI MINDANNYIUNK KÖTELESSÉGE!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...