2011. április 18., hétfő

Wildbirds & Peacedrums (S), Singas az A38 Hajón

Wildbirds & Peacedrums (S), Singas
Polyphony – Koncertsorozat Magyarország EU-elnökségének alkalmából
A38 Hajó  – Petőfi híd budai hídfő
2011. április 26., kedd 20h
Belépő elővételben: 1000 Ft, a koncert napján: 1500 Ft.
Április 26-án a Magyarország EU-elnökségét népszerűsítő zenei sorozat, a Polyphony következő alkalmával Björk egyik kedvenc zenekara, a svéd Wildbirds & Peacedrums, illetve a magyar Singas lép fel az A38 Hajón. A koncertről az A38 Hajó televíziós felvételt készít, amit egy későbbi alkalommal kerül adásba.





A 2006-ban alakult Wildbirds & Peacedrumsnak tulajdonképpen nem is kellett „megalakulnia” - a duót ugyanis egy házaspár alkotja, akik ráadásul zeneszerzést is együtt tanultak Göteborgban. Magáért a zenéért elsősorban a dobos és technikai megfejtő, Andreas Werliin felel, míg felesége, Mariam lenyűgöző hangját adja a nagy egészhez. A W&P zenéje egyfajta kísérleti avant-pop, amelyben magával ragadó elegyet alkot az alapul szolgáló dobok, ritmusok sokfélesége, az elektronikus effekt-játékok, mindenekelőtt az énekhang visszhangos, „többszólamúsított”, kórusszerű manipulációja, illetve az a capella-szerű éneklés. Helyenként bluesos, helyenként gregorián-hatású, helyenként Matthew Herbertre vagy Björkre emlékeztető, egyszerre minimalista és gazdagon burjánzó – a svéd duó zenéjét nagyon nehéz kategorizálni. Ezt jelzi az is, hogy első lemezéért például az év dzsesszalbuma díját nyerte el hazájában, pedig a W&P muzsikáját legalább annyira nevezhetnénk popnak vagy folknak, mint dzsessznek. Különlegessége mellett ezer szállal kötődik az elmúlt években világsikereket arató svéd könnyűzenéhez – a Wildbirds & Peacedrums például nagy sikerű közös amerikai turnén vett részt Lykke Livel.


A Wildbirds & Peacedrums és Björk összehasonlítása nem véletlen. A W&B izlandi kapcsolatai egyébként is meglehetősen erősek, hiszen a teljes Rivers albumot Reykjavíkban vették fel, a Björk-lemezeken is közreműködő csellista és hangszerelő, Hildur Guðnadóttir, illetve a Schola Cantorum kamarakórussal. Björk egyik kedvenc zenekaráról van szó, ennek köszönhető, hogy tavaly, amikor az izlandi énekesnő elnyerte a rangos Polar Prize-t, a díjátadón Robyn mellett a Wildbirds & Peacedrums is fellépett a Human Behaviour feldolgozásával.
A Wildbirds & Peacedrums korábban nagy sikerrel lépett fel a Sziget A38/Wan2 színpadán, ezúttal egy, a zenéjéhez jobban illő klubkoncerten mutatja be magával ragadó produkcióját.
A duó  tagjai
Andreas Werliin: dob, ütősök, programozás, vokál
Mariam Wallentin: ének, hegedű


Lemezek
Rivers, 2010
The Snake, 2008
Heartcore, 2007
www.wildbirdsandpeacedrums.com
www.myspace.com/wildbirdsandpeacedrums


Singas, azaz szénsavmentes project. Jazz, break’n'bossa, acid jazz, swing, trip-hop, folk és egyéb stílusok, hatások és elemek ötvözete hallható szénsavmentes felfogásban. Az alapítók (Kores és Zozo) 2005-ben kezdték el a buborékmentesítést, azóta a műsor csak még izgalmasabb lett. A zenekar számai az easy listening válogatáslemezek kedvelt darabjai, legutóbb például a neves Café del Mar sorozat 13. lemezén szerepeltek.


A Singas koncertjeit leginkább performanszként érdemes értelmezni. Tudatos döntésként különbözik a lemezen hallható és az élőben előadott számok vérmérséklete. A zenekar felállásában 2010-ben beállt változások következményeként nevük Singas Project-ről Singas-ra módosult. Mára a zenekar, túl a nemrégiben lezajlott tagcserék után, új dobossal kiegészülve, egy hosszú próbaidőszakot és stúdiózást maga mögött hagyva, kiérlelt produkcióvá állt össze, ahol az improvizáció és kísérletezés kapja a főszerepet. A legújabb kislemez, a Too Many Girlfriends, Too Many Boyfriends, 2010 végén jelent meg.

Tagok
Berger Dalma: ének
Csernák Zoltán: billentyűsök
Szabó D. Kornél: basszusgitár, szintetizátor
Porteleki Áron: dob

Lemezek
Merry Go Round, 2006
YoLife, 2007
www.singasproject.com
www.myspace.com/singasproject


A Polyphony sorozat támogatója a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, illetve a Hungarofest.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...