2011. április 25., hétfő

Nemzetközi látogatói statisztikák – élbolyban a Szépművészeti reneszánsz tárlata

Nemzetközi látogatói statisztikák – élbolyban a Szépművészeti reneszánsz tárlata

A Szépművészeti Múzeum is szerepel a jelentős művészeti szaklap, az The Art Newspaper nemrég közzétett nemzetközi látogatói statisztikákat összesítő mellékletében. A magazinban olvasható adatok szerint az elmúlt évben bemutatott Botticellitől Tizianóig című kiállítás saját kategóriájában (Old Masters – Régi mesterek) a világ hetedik leglátogatottabb tárlata volt. Napi átlag 2500, összesen 231 ezer látogatójával a Los Angeles-i Getty Center Leonardo kiállítását követi és megelőzi az ugyancsak a Gettyben bemutatott Rembrandt-tárlatot. A kategória győztese az firenzei Uffizi Hans Memling tárlata volt, amelyre átlagban naponta majdnem 6 és fél ezren, összesen 616 ezren váltottak jegyet.
Az összes kategóriát egybevető listán a budapesti reneszánsz kiállítás a 103., de a bécsi Kunsthistorisches Museummal közös, Treasures of the Habsburg Monarchy című, a kyotói National Museumban az elmúlt év elején bemutatott tárlat a 37. a listán.  A Szépművészeti Múzeum elmúlt évi 525 ezres látogatószáma a világ 96. leglátogatottabb intézményévé tette a budapesti múzeumot, a római Galleria Borghese és a már említett Kyoto National Museum közé pozícionálva a magyar intézményt.
A The Art Newspaper minden évben összesíti és közzéteszi az előző esztendő látogatói statisztikáit, a mostani adatok alapján az elmúlt évben is a Louvre-t keresték fel a legtöbben, összesen 8,5 millióan, második helyen a British Museum áll, több mint 5,8 millió látogatóval, megelőzve az 5.2 millió vendéget fogadó New York-i Metropolitan Museum of Artot.
A Szépművészeti már többször szerepelt a nemzetközi statisztikákban, 2007-ben a világ 46. leglátogatottabb intézménye volt, az abban az évben bezárt Van Gogh kiállítást pedig a 15. legnépszerűbb tárlatként jegyezték.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...