2011. április 1., péntek

Állatkert, otthon - zárul a stúdiószínházi fesztivál

Állatkert, otthon - zárul a stúdiószínházi fesztivál
A Peter és Jerry / Állatkerti történet című előadással zár az idei XXI. Stúdiószínházi Fesztivál programja április 2-án este a Gárdonyi Géza Színházban. 


A színdarab egy házaspár otthoni életében kutakodik. Ann, a feleség próbálkozik azzal, hogy felrázza túlságosan is hétköznapi és érzéketlenné vált életüket. Azonban Peter, a férj mintha meg sem hallaná, később belemegy a játékba, arra kéri Annt kezdjék el újra a beszélgetést, mintha próbán lennének egy olyan darabhoz, mely történetesen az életük. Vidnyánszky Attila rendező egy valódi házaspárt kért fel a szerepek eljátszására: Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Esztert. Az Állatkerti történetben Rudolf Péter partnere Mészáros Tibor, a debreceni társulat tagja. 
Edward Albee, aki előbb az Állatkerti történettel majd az 1960-as években az Amerikai álom és a Nem félünk a farkastól című darabjaival beírta magát a drámairodalom nagyjai sorába, a 21. század első évtizedében is mesterművekkel ajándékozta meg a színházat és rajongóit. A Peter és Jerry szimbolikusan öleli át a szerző fél évszázados pályafutását, hiszen míg az Állatkerti történet első drámai műveként alapozta meg Albee hírnevét, az Peter és Jerry 46 év távlatában látta meg a napvilágot „az agyból egyenesen a papírra öntve”—vallja Albee. A darab emblematikus stílusa és nyelvezete tekintetében is. Ötvözi a drámaíró fesztelen humorát, gyakran polgárpukkasztást sejtető vágó iróniáját, a fel-felsejlő klasszikus tragédiák hangulatát, és Albee maró gúnyát, melyet ugyanakkor mindenkoron aggódó emberszeretet és humánus szellem hat át.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...