2010. december 22., szerda

5 éves a Modern Art Orchestra

5 éves a Modern Art Orchestra

Születésnapi koncert
december 29. (szerda), 20:00, Bárka Színház
2010. december 29-én, este 8 órakor a budapesti Bárka Színházban születésnapi koncerttel ünnepli megalakulásának 5. évfordulóját a Modern Art Orchestra.


A hangversenyen az együttes számára íródott legsikeresebb zenekari művekből összeállított válogatáson túl nagyszerű vendégszólisták közreműködésével megszólaló darabok is elhangzanak.

A fellépők között lesz Matus Jakabcic (gitár, zeneszerző - Szlovákia), Gőz László (harsona), Borbély Mihály (szaxofon), Oláh Szabolcs (gitár, zeneszerző) és Tompos Kátya (ének) is.

Matus Jakabcic és Oláh Szabolcs szerzeményei mellett Eötvös Péter: Paris Dakar című, kimondottan erre az összeállításra komponált darabja is felcsendül, a zenekar nagyszerű szólistája, Bacsó Kristóf pedig új darabbal készül az ünnepi alkalomra, Child’s Space címmel. Tompos Kátya két magyar dalt énekel a MAO jubileumi koncertjén.

A zenekar tagjai:
Fekete-Kovács Kornél – karmester, trombita, szárnykürt
Ávéd János – tenor szaxofon, fuvola
Bacsó Kristóf – szoprán és alt szaxofon, klarinét, fuvola
Bajusznács Mihály – basszusklarinét, bariton szaxofon
Barbinek Gábor – tenor harsona
Bizják Gábor – kürt
Cserta Balázs – bariton szaxofon, klarinét
Csáthy Miklós – basszus harsona
Fenyvesi Márton – gitár
Gráf Ádám – trombita, szárnykürt
Korb Attila – tenor harsona
Kovács Péter – tuba
Mohay András – dob
Simai László – trombita, szárnykürt
Soós Márton - nagybőgő
Subicz Gábor – trombita, szárnykürt
Szakcsi Lakatos Róbert – zongora
Ülkei Dávid – alt szaxofon, klarinét
Varga Gábor – trombita, szárnykürt

Az együttes 2005 októberében, a zenekarvezető Fekete-Kovács Kornél kezdeményezésére alakult, a magyar jazz és klasszikus zenei élet legkiválóbb fiatal muzsikusaiból. A trombitaművész, zeneszerző célja új együttesének megalapításával a kortárs klasszikus zene és a jazz határainak áthágása, új hangzások és stílusok keresése, létrehozása, mindemellett a progresszív jazz muzsika és a kortárs klasszikus zene népszerűsítése volt, különös hangsúlyt fektetve ezeken belül a magyar szerzők által írt darabok bemutatására.

A zenekar, alapítása óta kizárólag kortárszenei repertoárral rendelkezik, amely esztendőről esztendőre növekszik, köszönhetően elsősorban a Modern Art Orchestra körül tevékenykedő szerzőknek, akik az együttes létezését is elegendő inspirációnak érzik a komponáláshoz.

A kortárs jazz zenei műhelyként működő együttes rövid életét tekintve is példa értékű tevékenységet folytat. Fennállása óta több mint nyolcórányi olyan új kompozíció született, ami kifejezetten a Modern Art Orchestra számára íródott. Ez a minden túlzás nélkül rekordnak mondható adat nem csupán statisztika, de az együttes kiemelkedő alkotó- és inspiráló tevékenységét is kellőképpen illusztrálja.

Magyar és külföldi vendégszólisták egyaránt gyakran szerepelnek a Modern Art Orchestra vendégeként: Julian Joseph – kiváló brit zongorista, Wallace Roney - amerikai trombitás, Bert Joris – belga trombitás és zeneszerző, Perico Sambeat – spanyol szaxofonos és zeneszerző, a magyarok közül Dés László, Szakcsi Lakatos Béla, Vukán György, Gőz László, Oláh Kálmán…

„Manapság jazzmuzsikusnak lenni nem pusztán annyit jelent: jazzt játszani. Ez egyfajta hozzáállás a zenéhez… ez az a nyitottság, amivel képes lehet az ember bármit beágyazni a saját zenéjébe, és képes lehet önmagát beleképzelni mások zenei világába.“

(Fekete-Kovács Kornél)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...