2010. december 12., vasárnap

A38 & Time Out Budapest pres. Flip the Tape - Das EFX (USA), Ozon & Busa, Saiid, Kool Kasko

A38 & Time Out Budapest pres. Flip the Tape - Das EFX (USA), Ozon & Busa, Saiid, Kool Kasko
2010. december 17., péntek 23h
A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő
Belépő elővételben: 2700 Ft, a koncert napján: 3500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve az összes ismert jegyirodában. 
Folytatódik az A38 Hajó klasszikus hiphop-koncertsorozata, a Flip the Tape. Ezúttal, december 17-én a sorozatban korábban fellépett raptörténelmi előadók (Anti-Pop Consortium, La Coka Nostra) után hasonló kaliberű alakok érkeznek: az „iggity” szövegstílus feltalálói és utolérhetetlen művelői, az abszurd, szabad asszociációs humor nagy képviselői, azaz a Das EFX. A keleti parti duó fellépését a magyar szcéna kiválóságai teszik nagyszabású karácsony előtti hiphop-ünneppé. 
A38
http://www.a38.hu/?p=programok&id=2308 



A Das EFX, azaz Drayz és Skoob urak duója 2007 után immár másodszor jár az A38 Hajón. Akik ott voltak a három évvel ezelőtti, euforikus hangulatú fellépésen, nagyjából képet kaphattak arról, miért is tartják a Das EFX-et a modern hiphop egyik legnagyobb hatású duójának. 
A nyolcvanas évek végén alakult kettős ugyanis egészen különleges rapstílust fejlesztett ki: nonszensz szófacsarások, végeláthatatlan „iggity”-zés, egymásba kapaszkodó, végeláthatatlan, és már-már az érthetetlenségig kitekert nyelvi játékok, fantasztikus ritmusérzék és vadul áradó flow. Nem véletlen, hogy a Das EFX a kilencvenes évek elejének legnépszerűbb és legnagyobb hatású rapformációi közé tartozott. A They Want EFX vagy a Mic Checka, illetve később a No Diggity egy teljes generáció számára egyet jelentett a technikás rapstílussal. A duó számára az igazi népszerűséget Ice Cube klasszikusa, a Check Yo Self hozta meg, amelyben Drayz és Skoob vendégszövege, a vissza-visszatérő „chiggedy check yo-self” valóságos szállóigévé vált, és nem csupán az afroamerikai szlengben. Már önmagában az feltűnést keltett, hogy egy tőrőlmetszett West Coast-rapper New York-i arcokkal haverkodik, de a „csigidizés” valóságos nyelvi forradalmat indított el. A Das EFX főleg a keleti parti hiphopra volt nagy hatással: Jay-Z-től a Public Enemyig számtalan előadó gyakorolta a duó nyelvtörő rapjét. 
Most itt az alkalom, hogy újra megtapasztaljuk, milyen is Skoob és Drayz, e két decens New York-i úriember pörgős fellépése: nagy slágerek, igazi klasszikusok, rengeteg szójáték, szinte követhetetlen asszociációk tömege és elképesztő lazaság. 
Lemezek
Dead Serious, 1992
Straiht Up Sewaside, 1993
Hold It Down, 1995
Generation EFX, 1998
How We Do, 2003 
Az est médiatámogatója a Time Out Budapest.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...