2010. december 13., hétfő

Szenteste előtti áhítat, legyen a vendégünk Lázár Balázs: Békesség-óhajtás című estjén!

Szenteste előtti áhítat, legyen a vendégünk
Lázár Balázs: Békesség-óhajtás című estjén!

2010. december 23. csütörtök 17:00 óra


2010. december 23-án 17:00 órakor sok szeretettel várunk mindenkit, Pécs egyik legszebb és legősibb szakrális terében, egy közös karácsonyvárásra. Lázár Balázs, 1997 júniusában végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem színész szakán, ekkor jelent meg első verspublikációja is. Azóta folyamatosan publikál. 2000-ig a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt - 1999-ben Közönségdíjas - és a Jelenkor szellemi gravitációja hatott rá ebben az időben. 2000/2001-ben Fulbright ösztöndíjasként tanulta Kaliforniában a három nagy színházi stílust: commedia dell’ arte-t, melodrama-t és clown-t. 2001-től a Vígszínházban játszik és a Színművészeti Egyetemen vezet Maszk kurzusokat. Tagja a Szépírók Társaságának és a JAK-nak. A színészet mellett verseket is ír, az est során válogatást hallgathatunk meg 500 év magyar békeverseiből.
A versekben 500 évet ível át a békevágy, a háború, a szenvedés, a hányattatások, a megaláztatások ellenpontjaként s e békevágy kimondva- kimondatlanul összekapcsolódik a költők Istenkeresésével, hitével. Eleink békevágya, érzelmileg és értelmileg nem különbözik a miénktől. Érezték és érezzük, tudták és tudjuk, hogy a béke a lét, az alkotás, az értékteremtő munka és az örömszerzés feltétele. De az is kihallik a sorokból, hogy ezért küzdeni kell. Cselekedni érte. A társadalmi, de az egyéni belső békéért is.
Az estben a versek szinte válaszolnak egymásra, továbbgondolják egymást a nő-férfi, feleség-férj, anya-apa keretjátékában, hogy a sok kihívást rejtő XXI. század elején, az alkotók a maguk művészi eszközeivel tegyenek hitet a békesség, a magyar költészet és az egyetemes emberi értékek mellett.
Helyszín: Cella Septichora Látogatóközpont – Pécs, Szent István tér
A részvétel ingyenes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...