2010. december 12., vasárnap

FLAMENCO FESZTIVÁL és SPANYOL KULTURÁLIS EST PETŐFI CSARNOK

FLAMENCO FESZTIVÁL és SPANYOL KULTURÁLIS EST
PETŐFI CSARNOK
2010.december 18.,17.00 óra


A Karácsonyt megelőző hangulatban szeretne a Petőfi Csarnok egy darabka napfényes Andalúziát varázsolni a közönségnek, melyhez segítséget nyújtanak a flamenco táncok és dalok, az andalúz életérzés és kultúra.
Ez az est áttekintése lesz a hazánkban immár két évtizede látható és hallható műfajnak.
A flamenco gyűjtőnév a spanyolországi Andalúziában élő cigányok által a 18-19. században elterjesztett népzenei és táncstílusokra. Legősibb formája az ének /cante/, amihez hangszeres kiséret /toque/ és tánc /baile/ kapcsolódhat.
Aki kedvet érez arra, hogy az est végén táncra perdüljön lesz rá lehetősége, mert a tánccsoportok előadását követően átalakul a nézőtér egy nagy tánctérré és mindenki beállhat kedve szerint a „flamenco táncházba”.
Az est elmaradhatatlan része lesz a gasztronómia is, hiszen spanyol étel és ital kínálattal várja a PECSA CAFÉ a közönséget.  
Vendégművészek:
Dutka Diána, orientális táncművész
Az Oktogon Tánc Centrum tanára, és a Bastet Hastánc Egyesület elnöke.
Pirovits Árpád, amerikai sztepp táncművész
11 évesen kezdett el sztepptánccal foglalkozni. Európában, Amerikában tanult neves mesterektől, ma is folyamatosan képzi magát. Kiemelkedő versenyeredmények után 2009-ben világbajnoki címet szerzett. Szólótáncosként számos nemzetközi produkciókban és turnén szerepelt. Májusban jelent meg " A cipőm a hangszerem " című könyve. A Flamenco Fesztiválra egy modern sztepptánc számmal készül. www.pirovits.hu
Flamenco táncművészek:
Bajnay Beáta
Elkötelezett hazai művelője és közvetítője ennek a műfajnak. Saját és tanítványai tánckoreográfiáin kívül készített tánc-színházi valamint színházi előadások részére is koreográfiákat. Szkéné, R Klub, 2004).
Alapítója és vezetője az Aldebaran Kompániának és a Sabor Soleado zenekarnak.
Barsy Laura
Gyermekkorától kezdve táncol , a Chicago Columbian College tánc és musical szakán két évet végzett. A flamenco tánccal való megismerkedése után csak erre összpontosította tanulmányait. 1995-ben Sevillába került, és a Manolo Marin flamenco akadémián táncolt hat évet. Saját stílusa az akadémián szerzett technikai tudás és az andalúzok között eltöltött sok év gyümölcse. 2002-ben tér haza Magyarországra. Jelenleg táncórákat ad.
www.flamencoarte.hu
Bucsás Györgyi
Művészneve ,,Rubia flamenca" magyarul annyit tesz, hogy egy szőke lány, aki flamencót táncol. Sokféle műfajba belekóstolt, a klasszikus balettől a szteppig, aztán tizenhat évesen,  élete első flamenco kurzusán gyorsan eldőlt minden. A gyors választás után az élete részévé vált a flamenco és a gyakori tanulmányutak révén Andalúzia is. Így végül az elmúlt három évben a flamenco bölcsőjében, Jerez de la Fronterában élt, neves mesterektől tanult.
Casi Flamenco együttes
A Casi Flamenco műsora a hagyományos flamenco stílusok alapelemeiből építkezik. Több számon keresztül vezeti végig a közönséget a flamenco hangulatain. Minden szám egy jól meghatározott stílust, úgynevezett palót mutat be. Az együttes 2006-ban alakult a flamencót akkor már bő évtizede művelő fiatalokból. Az új felállás szervező ereje a közös felfogás, melynek lényege a puro (tiszta) flamencoból kiindulva az élő flamenco követése, bemutatása.
Fülöp Csaba
A Szüerro Flamenco Társaság művészeti vezetője.
Tánciskolájában rendszeres képzésen vehetnek részt mindazok, akik e szép és érzelem gazdag műfaj iránt érdeklődnek. Társulatuk rendszeres résztvevője hazai és külföldi fesztiváloknak, báloknak és jótékonysági rendezvényeknek.
Galó Anita
Társulatával rendszeresen lép fel hazai rendezvényeken. Tanítványaival igyekeznek közvetíteni a flamenco érzésvilágát és a jazztánc energikus, lendületes ritmikáját.
Inhof Katalin
A „La Kati Compañia Flamenca” vezetője és a Kortárs Flamenco Táncszínház Egyesület elnöke. Koreográfiáival és előadásaival sikeres eredményeket ért el Magyarországon és külföldön egyaránt. Első a „Nemzetközi Kortárs Koreográfiai Fesztiválon”, döntős a madridi II. Előadó- és Táncfesztiválon, első a III. és az V. Szóló és Duó Tánc Nemzetközi Fesztiválon (Budapest). 2007-ben megalapította Sevillában a „La Kati Compañia Flamenca” együttest, bemutatkozott és nagy sikert aratott Spanyolországban a XIX. Flamenco Szólótánc és Ének Fesztiválon és a X. Flamenco Tánc Fesztiválon.
Mészáros Bernadett
Gyermekkora óta táncol, flamencót hét éve. Jelenleg a Mencori Társulat és a Casi Flamenco tagja. A színpadi fellépések mellett gyermekek flamenco-oktatásával foglalkozik.
Nagy Bernadett
20 éve találkozott a flamencóval, azóta tart a szerelem…
Ezt a szerelmet most tovább adja tanítványainak is, hogy megtanuljanak nőkké, igazi nőkké válni és ebben kiteljesedni.
Szabó Ágnes
Tánctanulmányait klasszikus és jazz balettel kezdte, majd különböző néptáncok elsajátítása után elvégezte a Magyar Táncművészeti Főiskola táncpedagógus szakát.  
Több publikációt, tanulmányt írt a flamencóról.
Urbán Henriett
A flamencoval párban közlekedik napjaiban a modern-kortárs tánc, ezen a szakon szerzett táncpedagógusi diplomát a Magyar Táncművészeti Főiskolán, és ezt a tudását is igyekszik kihasználni a flamenco javára a tanítás során.
Vámos Veronika
16 évesen talált rá a flamencóra. A flamenco felfedezése után később még argentin tangót, hastáncot, karatét is tanult.
Táncszínházi munkáiban mindig felhasználja a flamencót. Díjak: Alternatív Színházi Szemle: Legjobb Előadó (2008), Magyar Köztársasági Érdemrend Aranykeresztje Koreográfusi és Előadóművészi Tevékenységért (2007).
Zenekarok:
KÜMCE
A zenekar célja, hogy minél átfogóbb képet adhasson a közel-keleti zenei stílusokról. Repertoárjában találhatók török vallásos tárgyú és klasszikus zenei témák, népdalok, valamint középkori és modernebb arab kompozíciók.
TRIO LLAMADA
Az együttest Oravecz Péter alapította. A könnyed latin zenétől a bonyolultabb falamenco kompozíciókig szinte minden előfordul a kamara együttes repertoárjában, ami két gitárral és egy ritmushangszerrel megoldható. Vendégművészként Barna Rita – a Latidos, a CubaRitmo, az EverLand Gospel Choir és a Trio SrandArts zenekarokból is ismert – énekesnő fog közreműködni a koncerten.
LUAMANTO
A zenekar frissen alakult, első ízben lép a nagy nyilvánosság elé. Tagjai meghatározó figurái a hazai latin, jazz és flamenco klubéletnek. A feszes ritmus és a többszólamú gitártémák mellett Szolnoki Dóra jazzénekesnő selymesen füstös hangján elevenednek meg portugál, andalúz és latin-amerikai dallamok.
YANKELE
Yankele (Szilágyi Gábor) jelenleg a Dohány utcai Zsinagóga kántora, a spanyol középkori ladino és az újkori közép-európai jiddish dalok szakavatott előadója. Rendszeresen hívják külföldre, zenei érdeklődése a tradicionális, ősi zsidó zenei világhoz közeledik, mindeközben nagy hatással vannak rá az európai klasszikus áriák és a flamenco énekek dallamvilága. Páratlan hangi adottságai okán (“a magas d királya”) puritán zenei kíséretet igényel.
Kiállító
Bencsik Andrea
A fiatal divattervező nőies, kecses vonalú ruháit a civil megrendelők mellett számos médiaszemélyiség és előadóművész viseli előszeretettel.
A rendezvényen kiállított ruhák a tervező 2010. márciusi önálló estjének darabjai, amely sajátos egyéni hangulatú ötvözete a színek, zene és a tánc világának mindennapjaink valóságában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...