2011. január 4., kedd

Pataki Balázs: Örmények

Van egy pár olyan nemzet a Földön, akik nevének kiejtése közben valamiért rögtön a magyarok története jut az eszembe. Talán a hasonlóan viszontagságos sors, talán valami más okán. Ezek közé tartoznak az örmények is, így amikor egy könyvesbolt polcán egy ilyen címmel megjelent könyvet pillantottam meg, éreztem, hogy ebbe bele kell lapoznom, majd miután ezt megtettem, tudtam, hogy erre az anyagra mások figyelmét is fel kell hívnom. Ezért most egy kis ízelítő Pataki Balázs: Örmények című könyvéből, ami a Kelet Kiadó gondozásában jelent meg:

"Örményország számunkra ismeretlen ismerős: sokan vannak közöttünk örmény származásúak, hazánkéhoz hasonló a két, hatalmasabb szomszéd közé szorult ország történelme is, s az örmények ugyanolyan büszkék a boraikra és konyakjukra, mint mi a tokajira és a pálinkára. Mégis kevés magyar jut el Örményországba, holott az oda látogatót egészen különleges világ várja. Egyszerre tapasztalhatjuk meg a Dél-Kaukázus vadregényes szépségét, az ősi kolostorok misztikumát és nyomokban a régi szovjet világ hol nosztalgiát, hol keserű emlékeket ébresztő nyomait. Ahogy a magyar múltra is igaz, a történelmi Örményország emlékei sem csak az anyaországban találhatók. Kelet-Törökország romtemplomai egyszerre idézik a régi dicsőséget és a múlt századi tragikus eseményeket, míg Hegyi-Karabakh háborús nyomai a kis nép meg nem alkuvó szabadságvágyáról mesélnek."
















5 megjegyzés:

  1. Köszi még egyszer a lehetőséget Gábor, Zoli neked meg hogy megnézted! Üdv, Balázs.

    VálaszTörlés
  2. Király László György2011. január 5. 7:50

    A képek egy része már ismerős, de jó volt látni újra, ahogyan a többi, számomra még ismeretlen fotót is. Élmény volt, köszönöm!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon klassz képek, szinte mindegyik nagyon megfogott. A 5-ikre nem találok szavakat. Le vagyok nyűgözve!

    VálaszTörlés
  4. Hm, igen igyelemreméltó képek. Aszem megnézem közelebből ezt a könyvet..

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...