2010. november 13., szombat

Bakelit Multi Art Center : Hetek Csoportja

2010. november 14., 20:00: Hetek Csoportja: Nyílt tengeren


A nyílt tengeren három tutajon vergődő ember története, akik arról tanakodnak, melyikük legyen az, akit a másik kettő felfal. Természetesen egyikük sem hajlandó önállóan feláldozni magát. Elkezdenek tehát a modern világ eszközeivel harcolni: kampányolnak, manipulálnak, szavaznak, érvelnek a diktatúra és a demokrácia valamennyi eszközével.
A kezdetben egyenrangúakból  álló csoportból kiválik egy vezér, akinek lesz talpnyalója, ők ketten szépen szisztematikusan eltiporják a gyenge harmadikat. A közbeszóló alakok csak arra jók, hogy egy-egy pillanatra megingassák a kialakult hierarchiát, de felborítani nem tudják.
Szereplők: Harsányi Attila, Gömöri Krisztián, Borovics tamás, Melkvi Bea
Rendezte: Harsányi Attila
Fordította: Kerényi Grácia
2010. november 15-17., 20:00: Hetek csoportja: Emberi hang


Azt mondják, minden nagy veszteség egy kis halál. Ami élt, amiben hittünk, meghal. Ebben a darabban meghal egy szerelem.
   Ha meghal egy kapcsolat, azzal együtt meghal egy egész. Egy felépített élet hal meg, a maga rendszerével, szabályaival, levegőjével, napi tennivalóival. Abban, akit otthagynak, meghal a remény. Márpedig a remény az, ami életben tart. Milyen az az állapot, amikor minden, ami addig igaznak tűnt, tehát ami maga volt a valóság, megszűnik?
Milyen a halál?
Azt is mondják, hogy életünk utolsó pillanatában, utolsó másdodperceiben lepereg előttünk életünk minden fontos pillanata, döntése és hirtelen meglátjuk a valóságát annak, amit éltünk. Ez az utolsó pillanat tehát maga az élet, ha úgy vesszük: mert akkor dől el, hogy békével rendezheti a számlát az ember, és boldogsággal tölti el, amit itt kapott, mint „élet”; vagy valami hazug illúzió volt, amit életnek hívott addig.
Cocteau úgy írta meg a darabot, higy egy ember van jelen, mégis beszélget, mintha telefonálna.
De vajon kivel?
Ez az egy ember: a „Nő”.
Ez a beszélgetés pedig az a bizonyos utolsó pillanat. Pillanat, és mégis egy életet beszél el, ahogy kibontakoznak a történetek, álmok, döntések miértjei. A beszélgetés pedig csodálatos képzettársítások, megszemélyesítések, behelyettesítések sorozata, és addig talán soha föl nem tett kérdések láncolata; vívódás, egy küzdelem, amit az igazság kibogozásának vágya hajt.
Olyan, mint egy krimi: egy nagy rendrakás, amely csak akkor bevégezhető, ha már minden a helyére került.
A Nő tehát kivel beszélget? 
Szereplő: Melkvi Bea
Rendezte: Harsányi Attila
Fordította: Harsányi Zsolt
Szövegadaptáció: Melkvi Bea
Hang: Dorozsmai Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...