2010. november 26., péntek

MEADOWLANDS – Szatmári Gergely kiállítása

MEADOWLANDS – Szatmári Gergely kiállítása

megnyitó: 2010. november 26. 18.00 óra

megnyitja: Beke László művészettörténész


A kiállított képek alapvetően táj- és városképeket ábrázoló fotográfiák – az itt élő társadalomról, melyek az egész sorozatot meghatározó – portrékkal egészülnek ki.
Ambivalens világunkra jellemző, hogy ami jó és ma életet ad, az holnapra rosszá válik és hatása emésztő.” (Hannes Böhringer)
A fotográfia képes ennek az enyészetnek a megragadására. Jószerivel erre képes leginkább. A táj képe lassan változik – nem képes olyan gyors alakulásra, mint az ember. Fotográfusként mélyebben érint az egyén, és közösség viszonya önmagához, egymáshoz, továbbá lakott környezetéhez, mint sok más, a vizualitással összefüggő kérdés.
A Meadowlands* nem abban az értelemben érdekel, mint az emberi beavatkozás elszenvedője, hanem ez a korábban élénken működő ipari táj hogyan képes elnyelni és felemészteni az emberi erőfeszítések és mitológiák nyomát. Valameddig értelmet ad az emberi alkotásoknak és jelenlétnek, de idővel értelmetlenné teszi ezen alkotások fontosságát.
A fotográfiának továbbra is feladata az emberi jelenlét megfejtése. Az általunk felépített és kihasznált világ, sokrétű viszonyunk környezetünkkel, önmagunkkal – a viszonyok látható jelei az arcokon és a mozdulatokban. A munka eredményének megjelenítése nehéz próbatétel elé állítja az alkotót.
* New Jersey Meadowlands: New Jersey északkeleti részén elterülő, New York City és Newark között elterülő sósvízű mocsár az árapály zónában. Megközelítően 34 km² kiterjedésű, korábban iparilag erősen szennyezett, s csak a közelmúltban rekultivált ökoszisztéma.



kArton galéria és múzeum
1054 Alkotmány utca 18., Budapest, Hungary

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...