2010. november 4., csütörtök

Csokonai Színház - Debrecen Szergej Prokofjev: A tüzes angyal

Csokonai Színház - Debrecen
Szergej Prokofjev: A tüzes angyal
A megszállottságról szőtt történetek világéletében foglalkoztatták Prokofjevet,  A tüzes angyal azonban az ő életművében is egyedülálló. Különleges vonzereje érzelmi intenzitásából fakad, és Prokofjev operái közül ez a mű kerül a legközelebb ahhoz, hogy felvillantsa a szerző emberi arcát. Az emigrációban élő Prokofjev maga írta a librettót francia nyelven a szimbolista regényíró, Valerij Brjuszov misztikus középkori története alapján. A XVII. században játszódó misztikus történet fantasztikus vízió ördögökkel, angyalokkal, mágiával, álommal és valósággal. A mű főszereplője, Renata belső konfliktusba kerül a szellemi és a fizikai világgal, gyermekkora óta él benne a „tüzes angyal” képe, egy lángoló alaké, egy szellemé, Mádielé. Renata beleszeret Otterheimi Heinrich grófba, aki szakasztott olyan, mint Mádiel, vagy ő maga a „tüzes angyal”. A gróf elűzi, Renata szeretet és remény nélkül kóborol a világban, látomásai a kolostorba is elkísérik. Az asszonyt boszorkányság miatt máglyahalálra ítélik. A tüzes angyal zenéje megdöbbentően mozgalmas és sűrű szövésű, a tiszta áttetszőség és a túláradó hangorgia ötvözete teszi izgalmasan megkapóvá az operát.
Prokofjev Európában is ritkán játszott expresszionista operáját Magyarországon a Csokonai Színház mutatja be először, a világhírű mester, Silviu Purcărete rendezésében. A tüzes angyal színrevitelében alkotótársa a Münchenben élő Helmut Stürmer tervező, akivel évek óta együtt dolgoznak.
 A tüzes angyalban eredetileg csak epizódszereplő Faust és Mephistopheles, utazásaik közben találkoznak Renata szerelmesével és segítőjével, Ruprecht-el. Purcărete rendezésében kiemeli a történetből Mephisto figuráját, és játékmesterré teszi. A misztikus történet Mephisto „színházában” jeleníti meg, ennek a mágikus fekete doboznak a falait feszítik szét a démonok, látomások, víziók. Ezzel a rendező misztikus bohózatként (farce) játszatja el Renata küzdelmét a démonokkal, a némafilmek expresszív és sejtelmes hangulatában. Silviu Purcărete előadásában Trill Zsolt játssza Mephisto néma-szerepét.
Ez az előadás szerepel novemberben Szegeden az Armel Operaverseny és Fesztivál versenyprogramjában. A versenyszerepeket Cristina Baggio (Renata) és Cseh Antal (Inkvizítor) éneklik, Ruprecht szerepét Busa Tamás alakítja. Későbbiekben, Debrecenben Renáta szerepét Rálik Szilvia, Ruprecht szerepét Haja Zsolt is énekelni fogja. További szerepekben fellépnek a Debrecenben jól ismert és népszerű magánénekesek: Erdélyi Erzsébet, Fülep Máté, Bódi Marianna, Böjte Sándor, Cselóczki Tamás, Schild Jenő, Hajdu András, Kóbor Tamás, Bátki Fazekas Zoltán, Ürmössy Imre, Kun Ágnes Anna, Cseh Antal, Wagner Lajos.  
Bemutató előadás: 2010. november 5.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...