2010. november 2., kedd

ERKEL JUBILEUM: A Bánk bán ősváltozata először hangzik fel az Operában

 
ERKEL JUBILEUM
A Bánk bán ősváltozata először hangzik fel az Operában


 
November 6-án  és 7-én, Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából a Bánk bán  ősváltozatát tűzi műsorra az Operaház. Az Erkel-opera kottája és szövege keletkezése óta számos szerzői és idegen kezű beavatkozáson esett át. A november 6-ai operaházi előadás különleges bemutató, hiszen a sokat játszott mű ebben a változatban még soha nem hangzott el a budapesti dalszínházban, sőt a 2009-ben elkészült kritikai kiadás hivatalos közreadása óta ez lesz az első magyarországi felújítása. Az Egressy Béni szövegével játszott ősváltozat igazi kulturális csemegét ígér.
 

„Lehet vitatkozni arról, hogy az emberek szeretik, vagy nem szeretik Erkel zenéjét, ahogy arról is, hogy vajon miért beszélünk többet Bartókról, vagy Liszt Ferencről. Erkel személyére olyan büszkének kéne lennünk, mint amilyen büszkék a csehek Smetanára. Erkel egyéb érdemei mellett külön tiszteletet érdemel azért is, mert ő a hazai operajátszás megteremtője.
Legismertebb művét, a Bánk bánt az 1930-as években Rékai Nándorék és Nádasdy Kálmánék erőteljesen átszabták. Koruk ízlése és normái szerint voltaképpen minden húzás, áthelyezés, transzponálás és szövegátírás abszolút indokolt volt – végül az ő változatuk került be a köztudatba és a mai napig ezt ismeri minden operalátogató.
Manapság divat és elvárás, hogy muzsikusok, vagy teljes zenekarok speciálisan egy műfajra állnak rá – ezt a professzionális vonalat követjük, amikor tradicionálisan játsszuk Erkel zenéjét. Az azonban, hogy a szerző születésének jubileumán színre kerül az opera ősváltozata, nemcsak szakmailag jelentős esemény. E két koncert a közönségnek is lehetőség, hogy megismerje a szerző eredeti zenei elgondolásait és az eredeti szövegkönyvet. Olyat is hallanak majd, amit eddig nem, olyat is, amit már sokszor hallottak, de nem teljesen így, és lesz olyan is, amit tényleg mindenki ismer. A dallamok ismerői is szembetűnő változásokat fedeznek majd fel a szövegben, és számos, ma már nem is használatos szót, szófordulatot.
Elárulhatom: bár nevében igen, mégsem teljesen koncertszerű előadásban adjuk a Bánk bánt, hiszen világítjuk a színpadot, és a szereplők mozognak a színen – mindez összességében nemcsak eszmei tartalmat hordoz majd, hanem igazi élményt. Még a karmesternek is. Hogy miért? Mert vállaltan sznob vagyok – mindenből az eredetit szeretem. A Bánk bánból is.”
 Héja Domonkos,
a jubileumi koncertek karmestere 
Erkel Ferenc: Bánk bán
Az opera ősváltozata három felvonásban
 Félig szcenírozott koncert
  2010. november 6.
 
Szövegíró: Katona József nyomán Egressy Béni
 

Karmester: Héja Domonkos
Rendező: Palcsó Sándor
Karigazgató: Szabó Sipos Máté 
II. Endre: Geiger Lajos
Gertrudis: Lukács Gyöngyi
Ottó: Fekete Attila
Bánk bán: Kiss B. Atilla
Melinda: Kolonits Klára
Tiborc: Perencz Béla
Petúr bán: Kálmándi Mihály
Biberach: Szegedi Csaba
Udvarmester: Sárkány Kázmér
 

Erkel Ferenc: Bánk bán
Az opera ősváltozata három felvonásban
 Félig szcenírozott koncert
 2010. november 7.
 
Szövegíró: Katona József nyomán Egressy Béni 
Karmester: Héja Domonkos
Rendező: Palcsó Sándor
Karigazgató: Szabó Sipos Máté 
II. Endre: Geiger Lajos
Gertrudis: Pánczél Éva
Ottó: Fekete Attila
Bánk bán: Bándi János
Melinda: Kertesi Ingrid
Tiborc: Perencz Béla
Petúr bán: Kálmándi Mihály
Biberach: Szegedi Csaba
Udvarmester: Sárkány Kázmér

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...