2010. november 21., vasárnap

„Jazzköltészet duó” – Johnny Răducanu és Ion Caramitru estje –

 Jazzköltészet duó”
    – Johnny Răducanu és Ion Caramitru estje – 
    A zongoraművész Johnny Răducanu és a színész-rendező Ion Caramitru a Budapesti Radnóti Miklós Színházban lépnek fel egy közös esten, amelyen az irodalom és a jazz találkozásának lehetünk tanúi. 2010. november 29. hétfő 19.00 óra. A „Jazzköltészet duó” forgatókönyvét a lírai-színházi előadásairól Európa-szerte ismert művész, Ion Caramitru írta, az ősbemutatója 2006-ban volt Nagyszebeni Színházban. Az előadásban román költök, Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Tudor Arghezi, Petre Stoica és mások versei hangzanak el. 
    Ion Caramitru (1942, Bukarest), román származású színész és rendező. 1990-től a Romániai Színházak Szövetségének (UNITER) elnöke, jelenleg a Bukaresti Nemzeti Színház igazgatója. 1964-ben végezte tanulmányait a bukaresti „I. L. Caragiale” Színművészeti Intézetben, első szerepét Mircea Ştefănescu „Eminescu” című darabjában nyújtotta a bukaresti Nemzeti Színházban. Évekig játszott és rendezett a bukaresti Bulandra Színházban, amelynek 1990–1993 között igazgatója is volt. 1996–2000 között kulturális miniszter volt a román Kormányban.
   Johnny Răducanu (1931 december 1., Brăila) roma származású nagybőgős, zongorista, zeneszerző, zenei rendező, és több együttes vezetője.     Eredeti neve Răducanu Cretu, egy több évszázadra visszanyúló roma zenész családban született. A jazzvilág már tizenkilenc éves korában felfigyelt tehetséges nagybőgő-játékára. Tanulmányait Jászvásáron, Kolozváron és a bukaresti „Ciprian Porumbescu” Konzervatóriumban végezte (nagybőgő szak, 1953–1956). A fiatalabb generációk örök istápolója, a romániai jazz egyik legnagyobb veteránja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...