2011. március 23., szerda

Erik Truffaz 4tet (CH) In Between lemezbemutató az A38 Hajón

Erik Truffaz 4tet (CH) In Between lemezbemutató, előzenekar: Voler Mouche
2011. március 29., kedd 20h
A38 Hajó  – Petőfi híd budai hídfő
Belépő elővételben: 3000 Ft, a koncert napján: 3500 Ft. Koncertjegy vacsorával, csak elővételben: 8000 Ft.
SMS-kód: A38TRUF0329

A kortárs nu jazz egyik legnagyobb alakja, a trombitás Erik Truffaz többször járt már az A38 Hajón, mindannyiszor óriási sikerrel. Ezúttal – némiképp átalakult –  klasszikus felállású kvartettjével érkezik, hogy legutóbbi lemezét, a 2010 végén megjelent In Between című albumot mutassa be a magyar közönségnek. A koncertre elővételben vacsorajegy is váltható, aminek ára a svájci trombitás fellépése mellett egy remeknek ígérkező koncert előtti háromfogásos menüvacsorát is tartalmaz (részletek a sajtóanyag végén).



Erik Truffaz, a francia-svájci trombitás majd' tizenöt éve a nu jazz emblematikus alakja. Korai, erős Miles Davis-hatásokat mutató lemezei mgalapozták hírnevét és stílusát: Truffaz sokáig maga volt a megtestesült kortárs cool. Finom balladák, laza blues-alapok, felettük a jellegzetes hangszínű trombita visszafogott és ökonomikus futamai - hogy aztán később Truffaz kacérkodjon a lassú hiphoppal és a spoken worddel is. A dzsesszvilág egyik legnagyobb kiadójához, a Blue Note-hoz szerződve aztán Truffaz-t szárnyára kapta a világhír. Legutóbbi lemezein már erőteljesebben távolodik a Davis-hagyományoktól, egyre több elektromos-elektronikus elemet illesztve muzsikájába, d'n'b-, hiphop- és keleti zenei motívumokat használ, sőt, legújabb lemezinn kifejezetten popos irányba indult el. Budapesti fellépése az In Between című album bemutató turnéjának része.
Bár Truffaz jellegzetes dzsessz-stílusa, játéka ezer közül felismerhető, rendkívül tág látókörű és sokoldalú művész. Repertoárján megtalálhatók klasszikus darabok (például Mozart művei), egy ideig a világhírű Orchestre de la Suisse Romande tagja is volt. 1990-től érdeklődése folyamatosan fordult a dzsessz felé, mindenekelőtt a már említett Miles Davis hatására. A kilencvenes évek első felében intenzíven turnézott, Montreaux-ben is többször lépett fel. Mint a nu jazz egyik emblematikus figurája, egyáltalán nem zárkózott el az oly divatos elektronikus hatásoktól sem, így alakulhatott ki évek során együttműködő partnereinek meglehetősen eklektikus névsora: Pierre Henrytól Alex Gopherig, Bugge Wesseltofttól a St. Germainig, Ed Harcourttól DJ Camig és Amon Tobinig. Több projektet is működtet egyszerre, ezúttal - az In Between lemezzel - a klasszikus kvartett van soron. Truffaz nagyszerű, kipróbált zenésztérsaival érkezik Budapestre: a kvartett tagsága lényegében 15 éve változatlan, tavaly annyi módosulás történt, hogy a billentyűs Patrick Müller helyét tavaly Benoît Corboz vette át. Ám ő sem új fiú a társaságban: 1997 óta dolgozik a kvartettel hangmérnökként. Velük tér tehát vissza Truffaz az A38 Hajóra, hogy korábbi koncertjei után ismét bebizonyítsa: zenészként, zeneszerzőként és előadóként jóval magasabbra teszi a lécet, mint hogy egyszerű Davis-utánzó legyen.
A kvartett tagjai
Erik Truffaz: trombita
Marcello Giuliani: basszusgitár
Benoît Corboz: billentyűsök
Marc Erbetta: ütősök

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...