2011. március 20., vasárnap

Realistic Crew, The Autumnist (SK), S*10 DJ-k az A38 Hajón

Realistic Crew, The Autumnist (SK), S*10 DJ-k
Polyphony – Koncertsorozat Magyarország EU-elnökségének alkalmából
2011. március 24., csütörtök 20h
A38 Hajó  – Petőfi híd budai hídfő
Belépő: 1000 Ft, elővételben kapható. 




A koncertek előtt, 19 órától az A38 Hajó kiállítótermében Vincent Moon An Island (Egy sziget) című zenés dokumentumfilmjét vetítjük le. A film a dán Efterklang zenekar egy speciális projektjét örökíti meg: az együttes 2010-ben négy napra „megszállt” egy apró dán szigeten, hogy a helyi lakosokkal együtt egy kötetelen összejövetel keretei között elpróbája és újra felvegye legutóbbi albuma dalait. A közel kétszáz (!) közreműködővel készült film e négy nap eseményeit, a próbafolyamatot örökíti meg, mindazt ahogy a profi zenészek és az „amatőr” laikusok találkozásából, ötleteiből és inspirációiból újjászületnek a jól ismert számok. A film bemutatására a francia rendező és a dán zenekar különleges világpremier-turnét szervezett: 2011 februárjában, egy hónapon keresztül a Creative Commons keretei között jogdíjmentesen vetítik Európa legkülönbözőbb pontjain, többek között az A38 Hajón is. A vetítés látogatása díjtalan, a Realistic Crew és a szlovák Autumnist ez után következő koncertje belépőjegyes. 
2011. január elsejétől fél éven át Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztét. Magyarország 2004. május elseje óta teljes jogú tagja az európai közösségnek, de ez a tagság igazán most teljesedik ki: az elnökséggel hazánk fontos lehetőséget kap, hogy külpolitikai, gazdasági és nem utolsósorban kulturális elképzeléseit érvényre juttassa. Az elnökség alkalmából nagylélegzetű koncertsorozat indul az A38 Hajón: a Polyphony néven futó sorozat Magyarország EU-elnökségét harangozza be és népszerűsíti. A sorozat alcíme: Unity, Diversity, Music (Polifónia – Egység, sokféleség, zene) a lehető legpontosabban írja le célját. Az egy éven keresztül zajló, 50 duplakoncertből álló sorozat egyes alkalmain egy-egy magyar és külföldi előadó lép fel – a külföldiek az Európai Unió országait képviselik. Polyphony, polifónia, avagy többszólamúság: a sorozat üzenete egyértelmű – be- és megmutatni Európa gazdag zenei kultúráját, sokszínűségét, azt a villódzó gazdagságot, amitől e kontinens az, ami. A koncertekről az A38 Hajó televíziós felvételeket készít, melyek hamarosan a televízió képernyőjére kerülnek. A sorozatot a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, illetve a Hungarofest támogatja. 
A38 - Jegyvásárlás
http://www.a38.hu/?p=programok&id=2356 

A Realistic Crew az absztrakt és a kísérleti hiphop között egyensúlyoz, kiaknázva az élő hangszerek és vokál nyújtotta lehetőségeket, ami gyakran filmes hangulatokat eredményez. Az együttes magját a lassan egy évtizede együttműködő Vranik Krisztián (Krizsó) - Kalotás Csaba páros alkotja. Szellemi testvériség köti össze őket, gyakori vitáikkal is csak egymást inspirálják. Bár dalaikat a mai napig külön – külön írják, a végeredmény mégis egységes és harmonikus egész. A Filmszemle-nagydíjas Fekete keféhez írt filmzenéjük kapcsán váltak ismerté. Az ezzel egy időben megjelentetett Testiles&GrowGrow című első EP-jük még pusztán a szólóanyagaik összekapcsolásából született. A Realistic Crew muzsikája absztrakt, kísérletező hiphop, triphop és jungle elemek különleges egyvelege, melynek borongós, realisztikus, urbánus zenei világa észrevétlenül beszippant minket. Az apró zajok, széttördelt ritmusok, jazzes futamok végül azt az érzetet keltik bennünk, mintha egy nagyvároson keresztül futó folyó partján állnánk, az ipari környezet neszező csendjében. 
A mindig új utakat kereső, lazán szerveződő együttes jó ideje énekesnővel lép fel. A második lemezen éneklő Berger Dalmát idén a Beat Disből is ismert Judie Jay, majd egészen friss igazolásként Polgár Odett váltotta fel. 
A zenekar tagjai
Vranik Krisztián: programming
Kalotás Csaba: programming, basszusgitár
Hegyi Dávid: zongora
Kárpáti Dodi: trombita
Márkos Albert: cselló
Polgár Odett: ének
MC Zeek: MC
Szőcs Gergő: dob
 
Lemezek
Overcome, 2008
Freedom Eats the Soul, 2009
 
www.realisitccrew.net
www.myspace.com/chabzkrizo 
A szlovák Autumnist északi szomszédunk egyik legkorszerűbb zenekara, melynek zenei agya és vezetője, Vlado Ďurajka a pozsonyi zenei élet egyik központi alakja. Jó nevű producer és remixer, aki korábban Abuse néven gyártotta kísérleti elektronikus darabjait. Durajka érdeklődése egyre inkább az élő megszólalás felé fordult, bár sosem szakított a programozott megoldásokkal. E fúzió eredménye a 2009 elején létrehozott Autumnist, ez az öttagú elektronikus-élő zenekar, amelynek zenéjében elegánsan ötvöződik a Ďurajka által megtestesített, programozott technikai perfekcionizmus és az élő előadás varázsa. Az Autumnist debütalbuma azonnal óriási siker lett Szlovákiában, amit legjobban talán a legnevesebb szlovák könnyűzenei díj, a kritikusok által odaítélt Radio_head díj jelez.
 

A zenekar tagjai
Vlado Ďurajka: programozás, effektek
Mates Homola: dob, trombita
Juraj Plánovský: gitár
Martin Turzík: basszusgitár
DJ Hlavolam: lemezjátszók 
www.autumnist.com
www.myspace.com/theautumnist
theautumnist.blogspot.com 
A Polyphony sorozat támogatója a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, illetve a Hungarofest.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...