2011. március 24., csütörtök

Jennifer Walshe (IRL), 4 Free Birds (AR/H) az A38 Hajón

Jennifer Walshe (IRL), 4 Free Birds (AR/H)
Polyphony – Koncertsorozat Magyarország EU-elnökségének alkalmából
2011. március 31., csütörtök 20h
Belépő elővételben: 1400 Ft, a koncert napján: 1700 Ft. SMS-kód: A38WALS0331 
2011. január elsejétől fél éven át Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztét. Magyarország 2004. május elseje óta teljes jogú tagja az európai közösségnek, de ez a tagság igazán most teljesedik ki: az elnökséggel hazánk fontos lehetőséget kap, hogy külpolitikai, gazdasági és nem utolsósorban kulturális elképzeléseit érvényre juttassa. Az elnökség alkalmából nagylélegzetű koncertsorozat indul az A38 Hajón: a Polyphony néven futó sorozat Magyarország EU-elnökségét harangozza be és népszerűsíti. A sorozat alcíme: Unity, Diversity, Music (Polifónia – Egység, sokféleség, zene) a lehető legpontosabban írja le célját. Az egy éven keresztül zajló, 50 duplakoncertből álló sorozat egyes alkalmain egy-egy magyar és külföldi előadó lép fel – a külföldiek az Európai Unió országait képviselik. Polyphony, polifónia, avagy többszólamúság: a sorozat üzenete egyértelmű – be- és megmutatni Európa gazdag zenei kultúráját, sokszínűségét, azt a villódzó gazdagságot, amitől e kontinens az, ami. A koncertekről az A38 Hajó televíziós felvételeket készít, melyek hamarosan a televízió képernyőjére kerülnek. A sorozatot a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, illetve a Hungarofest támogatja. 
A38 – Jegyvásárlás




Jennifer Walshe a kortárs ír zene egészen egyedülálló előadója és zeneszerzője, komponistaként, énekes- és színésznőként, performerként egyaránt. A fáradhatatlan kortárs művész eredetileg zeneszerzést tanult, ebből is doktorált, majd ösztöndíjasként Berlinben töltött éveket. Elképesztő mennyiségű kortárs zenei csoport tagjaként működött és működik, 35 éves korára valóságos „élő zenei intézmény” lett belőle. 
Walshe zörejzenéjét leginkább a minimalizmus jellemzi. Folyamatosan keresi a hangszer és az emberi hang új funkcióit, a megszólaltatás új formáit. Kaparászás és motozás, csattogás és kuttyogás, motyogás és dúdolgatás – ezek mind-mind új dimenziókat nyernek Walshe rendkívül szuggesztív muzsikájában. Ennek a folyton újító, sosem megálló művészi attitűnek nagyszerű példája Walshe új projektje, a Grúpat, amelyben egyfajta zenész Pessoaként, éveken keresztül kilenc fiktív zeneszerző és egyben alterego „bőrébe bújva” hoz létre zenei darabokat, installációkat, szobrokat és divattárgyakat, ruhákat. 
www.milker.org 




A 4 Free Birds eredetileg alkalmi projektként indult, Rhodos Birds néven. Először 8 fős (4 fiú, 4 lány), csak énekesekből produkció formájában 2010 októberében mutatkozott be a rodoszi World Public Forum megnyitó eseményén. A formáció női szekciója akkor úgy döntött, hogy fiúk nélkül folytatja, és egy sokkal experimentálisabb, stílusokban változatosabb projekttel mutatkozik be első hazai koncertjén. Így született a 4 Free Birds, melynek tagjai: Fábián Juli, a Barabás Lőrinc Eklektricből is ismert kiváló jazzénekesnő, Tóth Evelin, hazánk talán első számú, fantasztikus technikájú kísérletező avantgárd énekesnője, az örmény képzőművész-énekes Gaja Arutjunján, a Deti Picasso frontembere, valamint a fiatal tehetség, Molnár Emese. E négy nagyszerű énekesnő kísérleti a capella projektjéről a legtöbbet talán a benne résztvevők eddigi karrierje mondja el: 
Tóth Evelin az Ektar énekesnője világéletében saját, önálló útját járta. A zenével-színházzal gyerekkora óta intenzíven foglalkozó énekesnő klasszikuszenei tanulmányait követően rendkívül sokoldalú technikai képzésben vett részt: az indiai énektechnikákat éppúgy tanulmányozta, mint az afrikai vagy szefárd stílusokat, és így alakította ki sajátos, egyedi technikáját, amit leginkább a test egyfajta hangszerként való, szabad improvizatív használata jellemez. Alternatív és mozgásszínházi produkciókban is részt vett, és e sokféle forrás teszi számára lehetővé a legnagyobb zenei szabadságot. Tradicionális szefárd, magyar, népzene, elektronikus kompozíciók, dzsessz egyaránt megtalálható repertoárján. Sokoldalúságát jól jellemzi az elmúlt években megjelent három lemeze: a Hamid Drake-kel készített „Csókoljon meg...” az Énekek éneke motívumait dolgozza fel, az Ölelésben című album Erikk McKenzie novég elektronikus zenésszel készült, míg az akusztikus Rubái Trió lemeze Omár Khajjám verseit dolgozza fel.  
Fábián Juli az experimentálisan improvizatív, impulzív, „fekete” hangú, szőke, kék szemű énekesnő a magyar zenei élet ígérete. A Liszt Ferenc Zeneakadémia Jazz Tanszakának elvégzése után énektechnikáját  meghatározó együttesekben csillantotta meg: dolgozott a Just In Time-mal, az Erik Sumo Banddel, a Barabás Lőrinc Eklektrickel és Sárik Péter gitárossal alakított duót. Rendszeres vendége a Gyárfás István Trió, a Budapest Jazz Orchestra, a Freestyle Chamber Orchestra, a Nagy János Trió, a Regős István Trió, a Talamba koncertjeinek. Zenei nyitottságát és előadásmódjának átható közvetlenségét mutatja, hogy DJ-kkel és más zenészekkel „live act”-ekben és improvizációs esteken rendszeresen vesz részt. 2007-ben és 2008-ban a Montreux Jazz Voice Competition döntőse volt, valamint a Kodolányi János Főiskola jazz-ének tanára. 
Gaya Arutjunján a moszkvai orosz-örmény-magyr Deti Picasso zenekar frontembere és a budapesti Másfél együttes vendégénekesnője, az „örmény rockzene nagykövetasszonya”. Zenekarával rendszeresen koncertezik Európa fontosabb világzenei fesztiváljain és klubjaiban. A Jereván-Moszkva-Budapest tengelyen élő és alkotó Gaya Arutyunyan énekstílusában ötvöződik a hagyományos örmény népzene, improvizatív kísérleti elemek és a rock. A Deti Picasso zenekar tagjaként és szólóban koncertezett és közös felvételeket készített többek között Alexander Hackéval (Einstürzende Neubauten), Bobby McFerrinnel, Jason Webley-vel, Nikola Sekulovic-tyal (ex-Laibach), Stefan Sundstrommal, Grencsó Istvánnal, a Zdob si Zdubbal és a Schtimm zenekarral. Koncertjeivel eddig 25 országban képviselte az örmény rock szcénát. Molnár Emese eredetileg népzenei irányultságú iskoláit az egyetemi évek alatt egyre jobban kiegészítette a dzsessz és az improvizatívabb műfajok iráni érdeklődés. A Kőbányai Zenei Stúdió ének szakán vált biztossá számára, hogy az éneklés és azon belül is a dzsessz és könnyűzene a követendő út. Itt Faith Ildikó és Sárik Péter szárnyai alatt fejlődött és teljesedett ki. Azóta együtt dolgozott Dj Zoohacker ethno lounge projektjében. (Ezt az A38 hajón is bemutatták már.) A Quimby nagysikerű Ajjajjaj című kislemezén, majd az azt követő Lármagyűjtögető albumon is közreműködött, illetve rendszeresen koncertezik saját zenekarával, a Why Not-tal. Ezek mellet gőzerővel dolgozik saját önálló anyagán, mely Jamese címmel előreláthatóan 2011-ben jelenik meg.
 

Az együttes tagjai
Tóth Evelin: ének
Fábián Juli: ének
Gaya Arutyunyan: ének

Molnár Emese: ének 
A Polyphony sorozat támogatója a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, illetve a Hungarofest.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...