2011. március 14., hétfő

MúzeumCafé-díj a balatonfüredi Jókai Mór Emlékház állandó kiállításáért

MúzeumCafé-díj a balatonfüredi Jókai Mór Emlékház állandó kiállításáért

Kalla Zsuzsanna irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum főmuzeológusa, a balatonfüredi Jókai Mór Emlékház művészeti gyűjteményének vezetője kapta az idén első alkalommal odaítélt MúzeumCafé-díjat. A múzeumi magazin által összehívott grémium a balatonfüredi Jókai Mór Emlékház 2010 tavaszán megnyílt új állandó kiállításának különleges koncepciójáért és annak a hazai „emlékház-műfajban” példamutatónak ítélt megvalósításáért ítélte oda a díjat.
A 2007-ben alapított, az Év Magazinja elismeréssel is kitüntetett múzeumi magazin vezetői és munkatársai az elmúlt évben döntöttek úgy, hogy díjat alapítanak. A cél az volt, hogy a hazai múzeumi szakmából minden évben egy olyan szakember munkáját ismerjék el, aki az adott évben végzett múzeumi munkájában a magazin szellemiségével összhangban előremutató, új- és korszerű múzeumi szemléletet valósított meg a maga szakterületén.
A döntésben a szerkesztőbizottság (Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, György Péter esztéta, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének  igazgatója, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, valamint Török László ókorkutató, régész-egyiptológus, akadémikus)  és Martos Gábor a főszerkesztő munkáját Török Petra, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) vezető tanácsosa, Basics Beatrix muzeológus, a ICOM Magyar Nemzeti Bizottságának elnökségi tagja és Mélyi József, a Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége (AICA) Magyar Tagozatának elnöke, művészettörténész-műkritikus segítette.
A grémium a döntés során azt is figyelembe vette, hogy a Jókai Mór Emlékház egy minden tekintetben példás, több múzeumot, Balatonfüred önkormányzatát és a megyei múzeumi szervezetet is érintő együttműködés eredményeképpen újult meg. A sokfelől indult kezdeményezéseknek, az ezek során kialakult legkülönfélébb szakmai – és nem utolsósorban az anyagi megvalósítást lehetővé tévő – együttműködéseknek lett az eredménye az a 2010-ben a balatonfüredi Jókai Villában megnyílt új állandó kiállítás, amely a bírálóbizottság döntése szerint mind irodalom- és kultúrtörténeti, mind kultuszkutatási és muzeológiai szempontból, mind pedig a megvalósítás módjában és eszközrendszerében a 2010-es év legfigyelemreméltóbb, szakmailag leginkább példaértékű hazai múzeumi teljesítményének bizonyult. A tárlat létrejötte mögött álló sokrétű együttműködési rendszerben, annak koordinálásában és sikerre vitelében, illetve elsősorban magának a kiállításnak a megvalósulásában a legjelentősebb munkát a kuratórium megítélése szerint Kalla Zsuzsa végezte.
                A Plexiawards által tervezett MúzeumCafé-díjat és a vele járó, a NEFMI és a magazin által felajánlott 200.000 forintot március 12-én, a Balatonfüreden a Vaszary Villában adja át a magazin vezetősége. Az elismerést az elképzelések szerint minden év márciusában – abban a hónapban, amikor Gróf Széchényi Ferenc 1802-ben felajánlotta gyűjteményét a köz javára – adja át a magazin.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...