2011. március 11., péntek

Psycho Mutants, The Craftmen Club (F) , Tours de France – Új Francia Zenék

Psycho Mutants, The Craftmen Club (F)
Tours de France – Új Francia Zenék
2011. március 17., csütörtök 20h
A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő
Belépő elővételben: 1000 Ft, a koncert napján: 1500 Ft. 
A Tours de France a budapesti Francia Intézet, a Gödör Klub és az A38 Hajó által életre hívott új sorozat, ami a legfrissebb francia zenéket és előadókat mutatja be. A havi rendszerességgel jelentkező sorozat felváltva kap helyet az A38-on, illetve a Gödörben. A sorozat harmadik állomásán a zúzós, elszállós, pszichedelikus beütésű country-rocké a főszerep: a műfaj keményebb oldalát képviselő francia Craftmen Club és a nemrég újjáalakult pécsi Psycho Mutants lép fel az A38 Hajón. 
A38 - Jegyvásárlás
http://www.a38.hu/?p=programok&id=2385 
Jegyvásárlás SMS-ben a következő  kóddal
A38CCLUB0317 



A tíz éve létező The Craftmen Club a francia rockzene egyik legkomolyabb formációja. A trió a 16 Horsepower, a Bad Seeds vagy – francia példánál maradva – a Noir Désir nyomdokain jár, rendíthetetlenül: némi folkos, countrys rohanás, masszív gitárhangzás, blues-os gyökerek, és mindenekelőtt elképesztő energiakisülések a koncerteken. A produkció középpontjában a frontember Steeve Lannuzel áll, aki egy pillanat alatt teljes őrületbe képes rántani közönségét – nem véletlen, hogy hazájában a Craftmen Clubnak valódi, fanatikus rajongótábora van. 
A zenekarra a legnagyobb hatást Jon Spencer gyakorolta, aki személyesen is egyengette a Craftmen Club pályáját, és nagy lökést adott az első lemez elkészültének. Az igazi nagy sikert azonban a második album hozta el. A Thirty Six Minutes kőkemény konceptlemez, ami egy kitalált főhős, Gary Blood személye köré épül. Nagyvárosi káosz, western-hangulatok, underground feeling, idegösszeomlás, bosszúvágy – nagyjából ilyesmikről szólnak a francia és angol szövegek, mindez súlyos, szétzuhant, garage-os beütésű rockkal körítve. És ha ehhez hozzávesszük a letaglózó erejű koncerteket, érthető, hogy a kritikusok miért emlegetik a Craftmen Clubot a Noir Désir óta a francia rock legjobb produkciójaként. 
A zenekar tagjai
Steeve Lannuzel: ének, gitár
Marc Corlett: basszusgitár, vokál
Yann Ollivier: dob, vokál 
Lemezek
I Gave You Orders Never to Play That Record Again, 2005
Thirty Six Minutes, 2009 
craftmenclub.free.fr/
www.myspace.com/thecraftmenclub  
A 2003-ban alakult pécsi Psycho Mutants szinte teljesen társtalan a magyar rockzenében, ugyanakkor nagyszerűen kiegészíti a Craftmen Club fellépését. A tavaly feloszlott és egy év szünet után újjáalakult együttes a francia zenekarhoz hasonlóan Nick Cave és Jon Spencer stílusát adaptálja a helyi viszonyokra. Az alap country, western, blues, de mindez valami egészen különös, elszállós, balladisztikus hangulatban. Karnics Zoltán egészen egyedi hangja Johnny Casht idézi, Jehan Paumero harmonikája pedig finoman ellensúlyozza a a gitárok zúzását.  
A zenekar az újjáalakulást követően viharos gyorsasággal adta ki második lemezét, amelyen már egy igazi, érett, kiforrott produkció mutatkozik be. Gyönyörű hangulatok, elegánsan összerakott számok sorakoznak a Tango with Me-n, amelyekben finom arányokkal ötvöződik a rock, a bsychobilly, a tangó, a blues és a country. A Psycho Mutants igazi üde színfolt a magyar rockzenében, zenéje olyan muzsika, amilyet magyaroktól, magyar színpadon igen ritkán hallhatunk. A38-as koncertjének különlegessége, hogy vendégzenészként a Másfél és az Uno Y Medio szaxofonosa, Lukács Levente is szerepel. 
A zenekar tagjai
Karnics Zoltán: ének, gitár
Cziráky Balázs: gitár
Osztermayer Péter: basszusgitár
Bruszel Balázs: trompbita
Jehan Paumero: tangóharmonika
Lőrincz László: dob 
+
Lukács Levente: szaxofon  
Lemezek
Ghost City, 2008
Tango with Me, 2010 
www.psychomutants.com/
www.myspace.com/psychomutants 
A Tours de France sorozat támogatója a budapesti Francia Intézet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...