2011. március 23., szerda

Alkalmazott zeneszerzés szakirány indul 2011-ben

Alkalmazott zeneszerzés szakirány indul 2011-ben 
Örömmel adjuk hírül, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel szoros együttműködésben 2011-ben először hirdeti meg az alkotóművészet és muzikológia alapszak alkalmazott zeneszerzés szakirányát.
Napjainkban azok a magyar fiatal zeneszerzők, akik a zeneszerzői tevékenységnek erre a speciális területére szeretnének koncentrálni, a Bécsi Zeneakadémián tanulnak. A szakirány hazai beindításával ezeket a magyar hallgatókat tartjuk itthon, a képzést Magyarországon biztosítva számukra. Ilyen szoros közös képzésre sem hazai, sem nemzetközi példa nincsen.
A két egyetem együttműködése által a zeneszerzőhallgatók leendő  filmes és színházi szakemberekkel tanulnak együtt. A kapcsolatrendszer e korai kialakítása olyan kooperációs lehetőséget biztosít a fiatal művészeknek, mely akár éveken átívelő alkotótársi együttműködésben folytatódhat.  
A leendő  osztály vezető tanárai: Tallér Zsófia és Fekete Gyula.
Az alkalmazott zeneszerzés szakirány elvégzésével hallgatóink szélesebb körben tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, és jó eséllyel fel tudják venni a versenyt a kommersz zenei terület autodidakta művelőivel. Mivel a filmes, ill. színházas szakmákban jelenleg erős hiány van professzionális zeneszerző társalkotókból, e képzés létrejötte lényegében egy valós társadalmi igényre érkezett valós válasz.
A tananyag széles spektruma mellett a hallgatók önálló művészi törekvései is mindvégig megfelelő szakmai támogatást kapnak, így az új szakirányon végzett zeneszerzők praktikus tudásanyaggal bírnak majd, hiszen technikailag ill. a kreativitás, az invenció oldaláról is alkalmasak lesznek művész-, szórakoztató- és reklámfilmzenék készítésére, televízióműsorok, rádiójátékok, videóművészeti alkotások, és videójátékok hanganyagának létrehozására. A Zeneakadémia és a Színház- és Filmművészeti Egyetem tananyagát ötvöző, magas színvonalú, metodikailag célirányosan kidolgozott képzésnek köszönhetően a hallgatók majdani alkalmazott művei igényesebbek, eredetibbek, keresettebbek lesznek a munkaerőpiacon jelenleg tevékenykedő, képzetlenebb versenytársaikénál. Ugyanakkor – a műfajból eredően – zenéjük szélesebb tömegekhez is eljuthat, mely ismertséget előnyösen használhatják ki koncertdarabjaik népszerűsítéséhez.
Várjuk minden olyan diák jelentkezését, aki zeneszerzői tehetséget érez magában, és érdeklődést mutat a film, a színház, az elektronikus zene iránt!
A szakirány részletes felvételi követelményei a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem honlapján olvashatók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...