2011. március 9., szerda

Készül a Tiszta Tánc

Készül a Tiszta Tánc
Ezzel a címmel készül új egész estés koreográfiára az egri tánctagozat. Mint azt a közönség korábban megszokhatta, az együttes évről-évre önálló produkcióval új bemutatóval jelenik meg az Egri Tavaszi Fesztiválon (amit a színház a következő évre meghirdetett évadjában műsorra is tűz). Így lesz ez idén is: a három részből álló Tiszta Tánc március 18-án és 22-én kerül a nézők elé. 


Az elmúlt két hétben Joseph Tmim, izraeli koreográfus próbált a társulattal. - Dolgoztam a Szegedi Kortárs Balettal és a Budapest Táncszínházzal. Itt ismerkedtem meg Barta Dórával, ő kért fel, tartsak kurzust Egerben. Nagyon élvezem itt a munkát, fiatalok, nyitottak és tehetségesek a táncosok. Azonnal megcsinálják, amit kérek tőlük. Koreográfiám csak mozdulatokból áll, absztrakt, hanem fizikai színház – mondja Tmim.
Most a jelenleg Hollandiában élő táncművész, Zachár Lóránd tanít holland absztrakt táncot a társulatnak. - Az ötleteimet próbálom egybe gyúrni. Két különböző darabból csinálok most egyet. Barta Dórinak és Kiss Robinak készítettem egy duettet, a második rész pedig egy quartett. Két külön téma, mégis egy történet. A címe Changing sides, ami a változásról szól, arról, hogy az emberek partnereket, ideológiákat cserélnek. A megfejtést rábízom a nézőre. Azt szeretném, ha elindítana, felmutatna érzéseket, de nem adna konkrét válaszokat. Ezért nyújt komplex élményt a tánc: a látvány mellett a mozdulat szabadságát jelenti. Tehetséges táncosok vannak itt, sokat tanulnak, hiszen új, amit most csinálunk. Pedig nehéz a táncművészetben újat adni. Abban bízom, hogy névjegyként mindazt ötvözöm a munkámban, amit korábban tanultam vagy láttam külföldön.
-Az önálló táncszínházi előadás lehetőség arra, hogy megmutassuk a művészek valódi képességeit. A külföldi vendégek által megfogalmazott vélemények segítenek abban, hogy objektíven lássam a társulatot, hol tartunk, hogyan illeszkedünk a világ táncpalettájába. Örömömre szolgál milyen pozitívan vélekednek rólunk. Meghívtuk Gustavo Ramírez Sansanot, spanyol koreográfust, Zachár Lórándot holland alkotót és Joseph Tmimet, izraeli művészt. Ők hárman alkotják az este műsorát. A közös munka természetesen egyfajta nemzetközi figyelmet is jelent a társulatnak. Lehetőséget kapunk vendégszereplésekre. Egyébként is nyitunk a külföldi megjelenés felé: egyeztetés alatt van kínai, német és spanyol turnémeghívásunk, áprilisra svédországi meghívásunk is van. Bár a tánc réteg műfaj, de népes közönségünk van Egerben, akik folyamatosan bíztatnak bennünket. Jól esik ha azt hallom, szükség van ránk itthon. –mondja Barta Dóra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...