2011. március 26., szombat

XXI. Magyar Stúdiószínházi Fesztivál

XXI. Magyar Stúdiószínházi Fesztivál
A Gárdonyi Géza Színház március 27. és április 2. között, az Egri Tavaszi Fesztivál keretében rendezi meg a XXI. Magyar Stúdiószínházi Fesztivált, melyen 11 színház produkciója látható.
A vendégeket Blaskó Balázs, a Gárdonyi Géza Színház igazgatója köszönti a teátrum előcsarnokában, ahol fotókiállítás idézi az elmúlt évek stúdiószínházi találkozóit.
Az idei fesztivál a Színházi Világnapon, a házigazdák Látogatók című előadásával indul, amely Kertész Lilly: Mindent felfaltak a lángok című önéletírása alapján készült. Saárossy Kinga és Mészáros Sára főszereplésével tipikusan XX. századi emberi szenvedéstörténet, egy egri történet.
Mit tehet az ember, ha főnöke egyrészt a világ, vagy legalábbis a Római Birodalom teljhatalmú ura, másrészt egy tébolyult, akitől minden kitelik, azaz Caligula? – erre ad választ
a kecskeméti Katona József Színház és a budapesti Thália Színház Bagó Bertalan rendezte előadása. Székely János Caligula helytartóját 1978-as ősbemutatója óta többször is színre vittek határon innen és túl. A darab olyan általános érvényű morális kérdéseket feszeget, amiknek köszönhetően a dráma mit sem veszít naprakészségéből; a verses tragédia mindaddig érvényes marad, amíg létezik hatalom és a hatalomnak kiszolgáltatott ember.
A stúdiószínpadon az egri tánctagozat Idők folyamán című koreográfiája látható. Feledi Jánost a női lelkek, érzések izgatták, az előadás az Órák című film nyomán készült.
Forgách Péter vitte színre Weöres Sándor Psychéjét a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban. Irodalmi szerepjáték ez, melyben a szerző egy állítólag hajdan élt költőnő, Lónyay Erzsébet alakjába bújik és megírja ennek a vad, szeszélyes és megkerülhetetlenül vonzó nőnek az életét, leveleit, de legfőképp verseit.
Ha Madách Imre Tragédiájával kezd el foglalkozni öt színész, egy fiatal rendező és egy apró stáb, gyakran kérdezik meg a barátaik tőlük: „Ti normálisak vagytok?" A Dömötör András rendezte E.T. a jelenből indítja el az álmok sorozatát és jut el egy lehetséges megoldásig.
A Kicsi Nyuszi Hopp Hopp videoklipszerű előadás, amely összegyűjtött dokumentumokból, improvizációkból, és az éjszakai világhoz kapcsolódó, romantikus, és kevésbé romantikus asszociációkból áll össze Pelsőczy Réka rendezésében.
Pintér Béla a szeretetlenségről csinált darabot. A Szutyok  a szeretetlenséget és a szeretetlen ember kegyetlenségét emeli középpontba, és felvonul benne a társulat színe-java.
A fajok eredete Darwin azonos című művéből kiindulva egy olyan formai kísérletre vállalkozik, Dömötör Tamás rendezésében, amely ötvözni próbálja a tudományos ismeretterjesztést a költészettel.
A találkozó  vendége lesz a marosvásárhelyi Yorick Stúdió 20/20 című előadásával.
Peter és Jerry / Állatkerti történet egy házaspár otthoni életében kutakodik sok iróniával. Vidnyánszky Attila rendező egy valódi házaspárt kért fel a szerepek eljátszására: Rudolf Pétert és Nagy-Kálózy Esztert.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...