2011. március 29., kedd

Míves Hímes

Míves Hímes
Húsvéti kézműves kiállítás és vásár, ünnepi készülődés a Néprajzi Múzeumban

2011. április 16-17. 10-18 óráig
A Néprajzi Múzeum kétnapos húsvét előtti családi programja az ünnepi készülődés és a kézműves hagyományok felidézése jegyében zajlik. Április 16-án és 17-én a múzeum épületét vásári árusok népesítik be, a sokféle portéka gondos szakmai válogatás után kerül az asztalukra. A hagyományos mesterségek termékei közül ki-ki megtalálhatja a kedvére valót: eredeti formában vagy újraértelmezve.
Látogatóink az Élő Népművészet című kiállításban szakvezetéssel ismerkedhetnek a magyar kézműves-hagyományokkal és azok napjainkban való jelenlétével. A Hagyományok Háza – a kiállítás társrendezője – mindkét napon húsvéti foglalkozással: népszokások felelevenítésével, közös népdalénekléssel, tojásfestéssel és gyékény tojástartó készítéssel várja a gyerekeket.  
Régi tavaszi ünnepek feledésbe merült szokásait, a húsvét jelképeit egyrészt tárlatvezetéseinken, másrészt múzeumpedagógusaink segítségével, játékos formában elevenítjük fel. Csípj fel! című programunkon tavaszi dekorációt, virágokat és állatfigurákat készítünk a gyerekekkel, és közösen elültetjük a tavasz első virágait. 
Mindeközben a kivetítőkön folyamatosan megtekinthetők a Néprajzi Múzeum válogatott, tavaszi tematikájú archív filmjei, valamint a múzeum gyűjteményének legszebb hímes tojásai. A kiállító kézműves mesterek bemutatókat és kézműves foglalkozásokat tartanak, így a látogatók a legkülönfélébb technikákat és a legszebb motívumok elkészítését is kipróbálhatják.
Vasárnap két különleges tematikus programot kínálunk. A Regölyi népdalkórus műsorában ritkán hallható tavaszi és húsvéti népdalokat hallhatunk: tolnai, bukovinai, alföldi, karádi és felvidéki népdalcsokorral színesítik a vásári forgatag hangulatát. Dramatikus játék keretében, bábokkal elevenítjük fel a virágvasárnapi történetet, Jézus bevonulását Jeruzsálembe szamárháton.  
A húsvéti büfében míves szendvicsekkel, a múzeumi boltban különleges kedvezményekkel várjuk a Néprajzi Múzeum húsvéti ünnepének látogatóit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...