2011. május 15., vasárnap

Az Iparművészeti Múzeum pályázatot hirdet: Mindörökké Zsolnay!

Az Iparművészeti Múzeum pályázatot hirdet:
Mindörökké Zsolnay! – Az „Iparművészeti Múzeum” újjászületése ékszerként
címmel

A pályázat tárgya: az Iparművészeti Múzeum épületéről származó, régi Zsolnay-mázas kerámia-töredékek felhasználásával ékszer tervezése és készítése.

A pályázat célja: Az Iparművészeti Múzeum épületkerámiáinak magas színvonalú újragondolása egy ékszer formájában. Az épület, mint Budapest egyik meghatározó kulturális örökségének és látványosságának személyessé tétele. Szeretnénk lehetőséget adni a kortárs iparművészek minden generációjának, hogy az eredeti, Zsolnay Vilmos által tervezett és gyártott mázas tetőcserepek darabjaiból, a 21. századi trendeknek megfelelő ékszerkollekciókat alkossanak. Célunk, hogy olyan hiánypótló, helyspecifikus, a városhoz és a múzeum épületéhez köthető design tárgyak létrehozását segítsük, amelyek nemcsak az építészeti és kulturális örökség kortárs megfogalmazását helyezik előtérbe, hanem a nemzeti identitás megjelenését is erősítik a szuvenírek világában. A Múzeum kupolájának zöld-sárga Zsolnay-kerámiái eredeti szépségükkel (még töredékek formájában is) alkalmasak arra, hogy a mára egyik legkommunikatívabb műfaj az ékszertervezés alapanyagai legyenek. A középület darabjai így, személyes tárgyak megalkotásával, egy olyan léptékváltáson mehetnek keresztül, amelyek a világ minden táján a magyar értékeket képviselhetik.

Pályázati feltételek:
  • Egyének és csoportok is pályázhatnak.
  • Az elkészült ékszernek tartalmaznia kell a múzeum által átadott Zsolnay-mázas kerámia egy részét.
  • Anyagpárosításra, méretre, mennyiségre vonatkozó megkötés nincs.
  • Pályázni lehet egyetlen vagy több különálló ékszerrel, illetve ékszerkollekcióval is.
  • Mivel a díjnyertes darabok árusításra is kerülnek, kérjük, a javasolt eladási ár megjelölését. Örömmel várjuk a termékfejlesztés jövőbeni felvázolását is, ez azonban nem kötelező.
  • A pályázónak nem kell ékszertervezői vagy iparművész végzettséggel rendelkeznie, de a múzeum fenntartja a jogot a pályázók előzetes szűrésére.
  • A pályázó jelentkezésének elfogadása után (amely a pályázat kiírásától lehetséges), előre egyeztetett időpontban (május 31-ig bezárólag), a múzeumban veheti át. A meglévő készletből a leginspirálóbb darabokat a művész szabadon választhatja ki (ésszerű mennyiségi korlátok mellett).
  • Kérjük, hogy a pályázati mű beadásával – lehetőség szerint – annak fényképét is juttassák el a megadott címekre. Ennek hiánya nem befolyásolja a pályázat elbírálását.
  • Az elkészült ékszerek a művész tulajdonában maradnak.
  • A művész kötelezi magát, hogy a múzeum által átadott kerámiákat csak a jelen pályázat megvalósítására használja fel.
  • A művész tudomásul veszi, hogy a pályázatra benyújtott alkotások és azok másolatai – az alkotóval egyeztetett feltételek mellett – a múzeum design boltjában kerülnek árusításra. Ez azonban nem zárja ki, hogy a későbbiekben az alkotó az ékszereket vagy azok másolatait máshol is árusítsa, illetve kiállítsa.
  • A pályázati elbírálás során a zsűri a kiemelkedő pályaművek gyűjteménybe vételére is javaslatot tehet – az alkotóval egyeztetett feltételek mellett.

A pályázati anyag (ékszer) leadási határideje: 2011. június 15. szerda.

A pályázatok elbírálása: a beérkezett pályamunkákat a múzeum szakértői zsűrije bírálja el június 17-ig.

A pályázat eredményhirdetése és a munkák bemutatása a Múzeumok Éjszakája (2011. június 24.) „Ezer1éjszakában” című program keretében kerül sor a múzeum design boltjában.  A kollekciókat a múzeum hamarosan megnyíló design boltjában kívánjuk árusítani, illetve lehetőség nyílik az Iparművészeti Múzeum Kreatimm vásárán a személyes árusításra is.

További információk és jelentkezés: Szabó Eszter Ágnes (szabo.eszter.agnes@imm.hu, 456-5184) vagy Szabó Krisztina (kriszta.szabo@imm.hu, 456-5169, 30-749-8664), www.imm.hu/mindorokkezsolnay

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...