2011. május 3., kedd

Lezárult a KÖR színházi vetélkedő

  2010 októberében a budapesti Katona József Színház, az Örkény István Színház és a Radnóti Miklós Színház színházi vetélkedőt hirdetett budapesti, vidéki és határon túli középiskolások számára. A KÖR elnevezésű vetélkedőre olyan fiatalok jelentkezését vártuk, akik érdeklődnek a színház és a drámairodalom iránt. A jelentkezők a tanév során 3 alkalommal 1-1 feladatsort kaptak, melyben kreatív feladatok (jelenetírás, plakátkészítés, díszlet- és jelmeztervezés stb.), illetve elméleti kérdések szerepeltek. 

 
      A vetélkedő célja az volt, hogy a középiskolás korosztály érdeklődését felkeltse a színház iránt, úgy, hogy kreatív feladatok megoldásán keresztül közös alkotásra, drámák olvasására, színháztörténeti könyvek és színházi oldalak böngészésére és nem utolsósorban színházba járásra sarkalljuk őket.
      Az októberi felhívásra 391 középiskolás csapat jelentkezett, melyből 108 budapesti, 273 vidéki és 9 határon túli csapat – romániai, szerbiai és szlovákiai iskolákból. Mivel 3-6 fős csapatokban lehetett nevezni, a vetélkedőben több mint 2000 diák és közel 300 iskola vett részt.
      A hat legmagasabb pontszámot elért csapatot meghívtuk a döntőre, amelyre május 1-jén, vasárnap,a Radnóti Színházban került sor. A versenyzőknek játékos feladatokat kellett megoldaniuk a három színház művészeinek, igazgatóinak közreműködésével. 
A döntő műsorvezetője Szervét Tibor volt, a zsűri pedig: Bálint András, Mácsai Pál és Máté Gábor igazgatók voltak. A vetélkedőn színészek segítették a csapatok munkáját: Csányi Sándor, Szávai Viktória, Elek Ferenc, Pálmai Anna, Szandtner Anna és Polgár Csaba. A döntő egy órás, vágott változatát 2011. május 15-én, vasárnap este, 19 órától a Duna TV Kikötő Extra műsora sugározza. 
A döntőn a következő  eredmény született: 
1. Három bővér, Berzsenyi Dániel Gimnázium, Celldömölk
2. Taigetosz csecsemőotthon, Bródy Imre Oktatási Központ, Budapest
3. Kicsigergely, Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Kaposvár
4. Kvartett, Tompa Mihály Református Gimnázium, Rimaszombat 
5. Kölcsey másképp, Kölcsey Ferenc Gimnázium, Budapest
6. Frida csapat, Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola, Budapest
A csapatok értékes könyvjutalmakat, DVD-ket és hangoskönyveket, valamint színházjegyeket nyertek támogatóink jóvoltából. A vetélkedő főtámogatója a MasterCard volt. A Magvető Kiadó, a Gondolat Kiadó, a Wesley János Kiadó és Scolar Kiadó 100.000 Ft értékű könyvcsomaggal, illetve a Kossuth-Mojzer Kiadó 100.000 Ft értékű hangoskönyvvel, a Kossuth Kiadó 60.000 Ft értékű könyvcsomaggal, a Korona Film és a Nemzeti Tankönyvkiadó 50.000 Ft értékű könyvcsomaggal és a Typotex 30.000 Ft értékű könyvcsomaggal támogatták a vetélkedőt.
A fődíj pedig egy színházi szék volt a Radnóti Színház nézőterén.
Több különdíjat is kiosztottunk, ezeket a következő csapatok nyerték:
Az 1. Fordulóban az volt a feladat, hogy plakátot kellett tervezni Babel: ALKONY című előadásához. Rengeteg nagyon jó plakátterv érkezett, ezért a ”Legjobb színházi plakát” különdíját  3 csapat nyerte el: a K. Ö. R. TÁRS Szakművészeti Bázis, a debreceni Ady Endre Gimnázium diákjai, A SZÉL csapat, Szlovákiából, a nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia és Corvin Mátyás Magyar Tannyelvű Gimnáziumból, és a döntőben is versenyző FRIDA csapat,a Képző és Iparművészeti Szakközépiskolából, Budapestről.
A 2. fordulóban látványtervet kellett készíteni, Ödön von Horváth: Mesél a bécsi erdő című darabjához. Itt a legjobb terv különdíját a KORTÁRSASÁG csapat nyerte, akik a budapesti Scheiber Sándor Általános Iskola és Gimnázium tanulói. Ugyanebben a fordulóban levelet kellett írni Molière: A mizantróp című darabjából Célimène nevében. Ezt a különdíjat a debreceni K. Ö. R. TÁRS Szakművészeti Bázis nyerte el.
A 3. Fordulóban ruhatervet kellett készíteni az Örkény Színház nézőtéri dolgozóinak, a legjobb terv díját a PARAVANKÁK csapat nyerte, akik a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákjai. Ugyanebben a fordulóban színházi világnapi üzenetet írtak a versenyzők, közülük a legjobb a döntőben is versenyző TAIGETOSZ CSECSEMŐOTTHON csapata volt.
A vetélkedő nagyon sikeresen zárult, reméljük, hogy hagyományt alapoztunk meg a versennyel, és jövőre találkozunk a 2. KÖR színházi vetélkedőn. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...