2011. május 19., csütörtök

Dead Combo (P), Bardo az a38 Hajón

Dead Combo (P), Bardo
Polyphony – Koncertsorozat Magyarország EU-elnökségének alkalmából
A38 Hajó  – Petőfi híd budai hídfő
2011. május 21., szombat 20h
A belépés díjtalan! 
Az A38 Hajó Magyarország EU-elnökségét népszerűsítő sorozatának következő állomásán egy speciális hibrid műfaj, a New Orleans-i delta blues beütésű fado (!) képviselője érkezik a hajóra. A műfaj olyannyira speciális, hogy jóformán egyetlen képviselője van, a zseniális Dead Combo. A nem mindennapi koncert kiegészítéseként Bárdos Deák Ági zenekara, a Bardo lép fel.

 
A beszédes nevű Dead Combo eredetileg egy alkalmi duónak indult, hogy egyetlen számot rögzítsen egy, a zseniális portugál gitáros, Carlos Paredes emlékére készülő 2003-as albumra. A Halott Kombónak oly jól sikerült a felvétel, hogy a két tag elhatározta: együtt folytatják a munkát. Az első lemez teljesen elképesztette a kritikát és a közönséget egyaránt: Portugália sokat látott már fado-ügyben, de így még senki sem játszotta ezt a tradicionális műfajt. Tó Trips blueson edzett, visszhangos, lefelé hangolt egészen eredeti gitárjátéka, és Pedro Gonçalves roporgós bőgőszólama valósággal megrengette azt, amit a fadóról képzeltünk. Megőrizva a hagyományos előadásmód melankóliáját, a két zenész egészen elképesztő dinamikát vitt a műfajba, megspékelve mindezt nem kevés delta-blues-zal, Tom Waits-es hangulatokkal, stoner rockkal, meg még ki tudja, mivel. A végeredmény: igazi halálzene, véget nem érő danse macabre, kegyetlen groteszk, emelkedett pillanatokkal. 
A duó  tagjai
Tó Trips: gitár
Pedro Gonçalves: bőgő, basszusgitár, billentyűsök 
Lemezek
Ao Vivo No São Luiz (DVD), 2010
Lusitânia Playboys, 2008
Guitars from Nothing, 2006
Dead Combo Vol.2 - Quando a Alma Não é Pequena, 2006
Dead Combo Vol.1, 2004 
www.deadcombo.net
www.myspace.com/deadcombo 
A Bardo projekt kitüntetett pillanatok nem mindennapi összejátszásából született 2006-ban. A 80-as évek zenei undergroundjának nagyszerű énekesnője, Bárdos Deák Ági 50. születésnapjára kapta „a sorstól”, és természetesen jóbarátoktól a lehetőséget egy szólólemez elkészítésére. Az eredeti koncepció szerint az 56-os forradalom fél évszázados évfordulójára készülő lemeznek szomorú aktualitást adtak a budapesti utcai tüntetések, illetve a Gödör Klub megálmodója, Kakuk Judit halála. A Bardo motorja Ágin kívül Másik János és Gasner János volt – azóta Gasner sincs már közöttünk. A nyolcvanas évek underground „sanzonjainak” feldolgozásait, illetve Bárdos Deák, Gasner és Másik Kemény István és Térey János szövegeire írt szerzeményeit tartalmazó lemez bemutatója éppen az A38 Hajón volt. 
Különös hangulatú, szomorú, ugyanakkor felemelő előadások a Bardo koncertjei – sanzon, underground, költészet és történelem sajátos elegye, amit egyértelműen ural Bárdos Deák Ági nem mindennapi színpadi személyisége. 
A zenekar tagjai
Bárdos Deák Ági: ének
Bujdosó János: gitár
Rózsa István: tuba
Horváth Bálint: billentyűsök
Dudás Zsombor: dob

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...