2011. május 16., hétfő

Rendkívüli jazzkoncert JÚNIUSBAN Lucian Ban, Mat Maneri, a Silent Strike és Dan Basu részvételével

TARKOVSKY REDUX. LIKE SPIRIT WITHOUT A SHADOW

Rendkívüli jazzkoncert JÚNIUSBAN Lucian Ban, Mat Maneri, a Silent Strike és Dan Basu részvételével

Szombaton, június 4-én este 8 órakor újabb rendkívüli jazzkoncertre kerül sor a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagytermében. A kolozsvári származású Lucian Ban, akit “az utóbbi évtizedben New York-ba érkezett legtehetségesebb zongoristák egyikének” tart a szakma, ezúttal egy másik zenekarral vendégszerepel a kolozsvári magyar színházban.
Lucian Ban és neves zenésztársai eddig három koncertet adtak a kolozsvári színpadon: 2009-ben a The Tuba Project, 2010 májusában a The Romanian-American Jazz Suite és 2010 decemberében az Elevation című produkcióval szerepelt – mindhárom fellépés  Kolozsvár kiemelkedő zenei eseményének számított.
A Tarkovsky Redux koncert inspirációja négy Tarkovszkij-film - A tükör, Stalker, Nosztalgia és Az áldozathozatal -, melynek alkotói és előadói Lucian Ban (zongora), a 2006-ban Grammy-díjra jelölt, szintén New Yorkban élő Mat Maneri (brácsa, elektromos brácsa, effektusok), valamint a romániai elektronikus zenei szcéna fenegyereke, Silent Strike (szintetizátor, hang-dizájn). A Tarkovszkij filmjeiből kiválasztott részeket Dan Băsu élőben vágja, keveri és vetíti.
Jegyek hamarosan kaphatók a színház jegypénztárában naponta 11.00-13.00 és 16.30-18.30 óra között, a jegypénztár telefonszáma: 0264-593468, illetve online, a www.biletmaster.ro honlapon.
Mindenkit szeretettel várunk!

LUCIAN BAN román származású New York-i zongorista és zeneszerző. Úgy tartják számon, mint „New York utóbbi tíz évének egyik legtehetségesebb és legeredetibb zongoristáját”. A Hans Koller Alapítvány és az Osztrák Kulturális Minisztérium kétszer – 2005-ben és 2006-ban – jelölte a Legjobb Európai Jazz-zenész címre. Hat szólóalbum-felvételt készített különféle egyesült államokbeli és európai lemezkiadók számára. A hírneves zenészekből álló ELEVATION nevű együttes vezetője. Több mint húsz színházi produkció, film és balettelőadás számára komponált zenét, a New York Városi Szimfonikus Zenekar részére is, 2001 júniusában pedig egyedi zenét szerzett a MINUS Színházi / Tánc Társulatnak. Slawomir Mrozek A bölcs róka című színjátékához írt eredeti partitúráját – a darabot az East River Comedia adta elő –  kétszer jelölték a rangos New York-i Innovative Theatre díjra. Legújabb művét Savania Stănescu „Waxing West” című színházi művéhez komponálta, melyet a New York-i La MaMa Színház adott elő. (www.lucianban.com)

MAT MANERI-t 2006-ban Grammy-díjra jelölték a „Legjobb Alternatív Zenei Album” kategóriában. A 90-es évektől Randy Petersonnal együtt tagja a Joe Maneri Kvartettnek, mely igen széleskörű kritikusi elismertségnek örül. 1996-ban négy együttest alapít, és elkezd szólófelvételeket készíteni. Szorosan együttműködik a basszista Ed Schullerrel, Mark Desserrel, William Parkerrel, Michael Formanekkel, Barre Phillips-szel és John Lockwooddal. Mat – mindig is nyitott lévén az újításokra – együtt dolgozott Joe Moris-szal, John Medeskivel, Tim Berne-vel, Cecil McBee-vel, T. K. Ramakrishnan-nal Franz Kogelmannal, Roy Campbellel, Spring Hell Jack-kel, Draze Hoops-szal is, és kiadott egy Illy B Eats remix-kollekciót is. (www.myspace.com/matmaneri)

SILENT STRIKE romániai születésű művész, elektronikus zenét szerez, hangdizájner. Zenélt a Faithless, Amon Tobin, Bonobo és DJ Food bukaresti fellépéseinek nyitókoncertjein – ez idáig ezek pályafutása legfontosabb eseményei. Fellépett a szlovéniai Portoroz Goldendrum Fesztiválon is (Matzeval és DJ Vasiléval együtt), azonkívül a Destruktief-en Maastrichtben, a FanFest-en Verespatakon és a StuffStock-on Vama Veche-n (Lucian Bannal, Alex Hardinggal és Willard Dysonnal együtt). Debüt-albuma, a „Silent Strike” 17 darabot tartalmaz, és 2005 decemberében jelent meg. Legutóbb Silent Strike Alex Harding-gal és Lucian Ban-nal együtt kiadta a „3 AM” albumot. (www.silentstrike.ro)

DAN BĂSU művészi tevékenységét Iaşi-ban kezdte. VJ-ként debütált a 2003-as év végén egy helyi eseményen. Különböző video-projektekkel folytatta pályáját, melyeket erre szakosodott fesztiválokon mutatott be az ország különböző részein: a temesvári Studentenfest-en, a konstancai Artensive fesztiválon stb. A Silent Strike-kal együtt megalapozta  a Silent Bass-t, egy olyan projektet, melyben a zene és a videó kiegészíti egymást. Mint vizuális művész, Dan Băsu a video részével foglalkozik a projektnek, és számos élő performanszon vett részt: a bukaresti Street Delivery-n, az Amon Tobin és a Cybermental 3 megnyitóján stb. Dan Băsu művészi tevékenységét az ornamentális vizuális reprezentáció jellemzi, és olyan video-filmfelvételeket alkalmaz, melyeken keresztül a nyugalom és a teljesség különböző fokozatait közvetíti közönsége felé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...