2011. május 5., csütörtök

Magyar Filmszemle: Cigányok ideje – Beszélgetés a szemlén bemutatott cigány témájú filmekről

Cigányok ideje – Beszélgetés a szemlén bemutatott cigány témájú  filmekről  
2011. május 8. (SZTI) – A 42. Magyar Filmszemle első napján, csütörtökön délután a Gödör Klubban tartott beszélgetést Kalla Éva médiaszakértő és Sós Mária rendezőnő a 2010-es év cigány tematikájú filmjeiről. Bevezetőként levetítették az idei programból kimaradt Barna kültakaró című dokumentumfilmet.
Sós Mária hangsúlyozta, nem az előzsűri döntését kívánták felülbírálni Váradi Béla munkájának bemutatásával. Azért tartottuk fontosnak levetíteni a szemle kísérőprogramjaként, mert a cigányság aktuális társadalmi problémáiról szól, életükből mutat be fontos momentumokat – magyarázta a rendezőnő. A filmet követő beszélgetésen Váradi Béla beszélt a munkája egyes epizódjaiban szereplő személyek – különösen a börtönben három évet eltöltött Rita – sorsának alakulásáról. Egy évig követtem végig ezeknek a családoknak a mindennapjait, és amennyiben további változás történik az életükben, folytatni fogom a forgatást – hangsúlyozta a rendező.
Kalla Éva szerint az előző évek hasonló tematikájú filmjeihez képest fontos változás történt: a cigányság külső és belső pozitívumait mutatják be a 2010-es év filmjei. Tavaly sokkal több cigány témájú mozgókép készült, pedig már az elmúlt években is panaszkodtunk, hogy kevés ilyen munka készül – tette hozzá a médiaszakértő. Sós Mária ennek okaként említette, hogy tavaly május óta kevés magyar filmet forgattak.
A beszélgetés végén Kalla Éva elmondta, elkészült az első magyar cigány filmográfia, ami hamarosan elérhető lesz az interneten is. A tanulmány több száz filmen keresztül áttekintést nyújt a cigányság filmtörténetben való reprezentációjáról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...