2011. május 1., vasárnap

Alkotás és archiválás konferencia

Alkotás  és archiválás konferencia 
Művészeti Egyetemek Doktori Iskolái az SZFE-n
2011. május 2. 


A Színház- és Filmművészeti Egyetem Alkotás és archiválás címmel rendez konferenciát a magyarországi művészeti egyetemek részvételével 2011. május 2-án,  melyen a témához kapcsolódva adnak elő a művészeti egyetemek doktori iskoláinak hallgatói.  
Tavaly először rendezte meg az SZFE a művészeti egyetemek doktori iskoláinak konferenciáját Nyitány címmel – ezt kívánjuk idén újra megvalósítani, immár hagyományt teremtve. A művészeti felsőfokú iskolák tudományos tevékenységének összehangolása, az intézmények oktatói, hallgatói közötti szakmai párbeszéd különösen fontos feladat: ahogy a produktumban is együtt alkotnak egészet az egyes művészeti ágak, úgy a róluk folytatott elemzés, vita, az egyes elméleti területek összefonódása is elengedhetetlen.
A tavalyi sikeres tudományos konferencia után idén az alkotást és az archiválást választottuk fő motívumul. A kérdésfelvetés ebben az esetben is az alapokra vonatkozik – az alkotáshoz mindig kötődik az alkotás rögzítése, archiválása. Az idei konferencia felöleli a mű és a reprodukció, az eredeti és a másolat, a régi és az új múzeumi gyakorlat, a színházas/filmes újraírás témáját. 
Hogyan működik egy jelenet dramaturgiája, mitől lesz dráma a drámában? Hogyan használja egy mai fotóművész a fényképezés archaikus technikáit, például a camera obscurát? Mitől egyedi mű egy sokszorosított grafika? Hogyan újul meg újra és újra James Bond mítosza? És mi köze lehet Euripidészhez? Vajon tetten lehet-e érni egy mű megszületésének pillanatát az alkotói folyamatban? Hogyan lehet archíválni egy táncmozdulatot? Egy ókori dráma mai színpadra állítása során vajon az eredeti mű vagy annak csupán másolata, reprodukciója jelenik meg? Ilyen és hasonló kérdésekre keresik a válaszokat a konferencia előadói, színházi, filmes, képzőművész és művészettörténész szakemberek, mindannyian területük kiemelkedő tehetségei. 
Szeretettel várjuk a művészeti intézmények hallgatóit, a művészeti ágak kutatóit, előadóit, középiskolai tanárokat, és minden érdeklődőt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...