2011. május 17., kedd

Hoffmann Rózsa: „Felbecsülhetetlen értékű adomány”

Hoffmann Rózsa: „Felbecsülhetetlen értékű adomány”

 
A Magyar Állami Operaház több ezer diákkal ismerteti meg Erkel eredeti Bánk bánját. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára hétfőn 1500 darab, oktatási célokra felajánlott CD-t vett át az intézmény miniszteri biztosától.
 
A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni. A Magyar Állami Operaház az Erkel-mű bemutatásának 150. évfordulójára háromlemezes CD-felvételt adott ki. A kiadvány a Bánk bán  ősváltozatának zenei anyagát örökíti meg – azt a változatot, amely a szerző születésének 200. évfordulója alkalmából 2010 novemberében több mint hetven év után csendült fel újra az Operaházban.
A szerző  originális partitúrájának anyagát több mint hetven évig nem hallhatta a közönség – a köztudatban Bánk bán-operaként élő zenei anyag voltaképpen egy átdolgozás.
     Erkel Ferenc nemcsak a Magyar Állami Operaház történetének, hanem a hazai operatörténetnek is meghatározó alakja, az intézmény ezért kiemelt feladatának tekintette a Bánk bán ősváltozatának rögzítését az ünnepi alkalomra. A CD-felvételek kiadása az Operaház hosszú távú céljai közé tartozik, a maradandó alkotások létrehozása az értékteremtést szolgálja. A CD-kiadással az értékmentés és értékteremtés mellett nemcsak a jövőbemutató, hanem mai célokat is megvalósít az Operaház, amely nagy hangsúlyt fektet a felnövekvő generációk zenei nevelésére is. A nemzeti operánkat megörökítő CD-felvételből Horváth Ádám miniszteri biztos 1500 oktatási intézmény könyvtárának juttat. Az oktatási célokra felajánlott lemezeket Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár vette át az Operaházban.  
     Hoffmann Rózsa kiemelte: „Az adomány felbecsülhetetlen értékű, hiszen mindannyian tudjuk, hogy az iskola feladata testben és lélekben egészséges, harmonikus teljes ember nevelése, s ez elképzelhetetlen zene nélkül. Ha szétnézünk a világban, azt látjuk, hogy az agresszivitás, az erőszak mind nagyobb teret hódit, ez ellen küzdeni pedig leghatékonyabban az értékelvű neveléssel lehet. Hiszünk a zene szocializáló, személyiségformáló erejében, abban, hogy a zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. A rombolás évei után újra kell építeni az oktatást, a zenei művelést, hogy a diákok testben és lélekben egészségesen jöjjenek ki az iskolákból, szeressék a muzsikát, értsék azt a népzenei kincset, amely alapja a magyar operairodalomnak. Aligha lehet elvárni, hogy minden gyermekből operaszerető felnőtt váljon. Ám az a diák, aki az iskolában végighallgatja néhányszor a Hazám, hazám kezdetű áriát, vagy Melinda szomorú énekét, túl azon, hogy később is felismeri e dallamot, egyúttal leckét kap emberségből, hűségből, a haza iránti elkötelezettségből. Egész életén át emlékezni fog Erkel Ferenc, Katona József nevére, Bánk bán történetére. Az Operaház énekesei, zenekara pedig garancia arra, hogy a diákok világszínvonalú előadásban ismerjék meg nemzeti kincsünket. Köszönet az Operaháznak a felajánlásért, köszönet nemzeti operánk gyönyörű előadásáért.”
     A CD-adományozás része az Operaház új ifjúságnevelő projektjeinek, melyek közül az egyik legfontosabb a következő tanévben induló „Ismerkedés az Operával” előadássorozat. A programot az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében meghirdetett TÁMOP-pályázaton (Társadalmi Megújulás Operatív Program) elnyert csaknem negyvenmillió forintos támogatásból finanszírozza az Operaház szakmai csoportja, amely hat iskolába szervez operabeavató sorozatot.
     Horváth Ádám miniszteri biztos a hétfői eseményen hangsúlyozta: „A huszonegyedik században felnövekvő embernek ugyanazt nyújtja a négyszáz éves hagyományokra épülő műfaj, mint az elmúlt korok emberének. Ám ez csak akkor teljesülhet, ha eljuttatják hozzájuk és megismertetik velük az operát. Többek közt ez a feladatunk: megőrizni és továbbadni a régi értékeket – a huszonegyedik század eszközeivel is.”


 
A CD kiadását a Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma támogatta.
 
A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...