2011. május 9., hétfő

Május a vendégjátékok hónapja a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Május a vendégjátékok hónapja a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Költői esttel, koncerttel, mozgásszínházi előadással, felolvasószínházi produkciókkal, újabb bemutatókkal várjuk Önöket, várunk Benneteket májusban.
 

Május hónap folyamán érdemes lesz figyelemmel követni a Kolozsvári Magyar Színház műsorát, hiszen nézőink az évad két utolsó bemutatója mellett rendkívüli vendégjátékokon (fellépnek a jól ismert Gryllus testvérek és Szalóki Ági, a Bukaresti Nemzeti Táncközpont és Várszegi Tibor), valamint felolvasószínházi esteken vehetnek részt.

Nézzük az  eseményeket időrendi sorrendben: csütörtökön, május 12-én este 8 órától az új stúdióban kerül sor Heltai Jenő: A néma levente című drámájának felolvasására a
Klasszikus magyar drámasorozat keretében, Salat Lehel rendezésében.


Szerdán, május 18-án este 8 órától
szintén az új stúdióban Kántor Lajos: Barátom a malomban című darabjának felolvasásával folytatjuk a Költői estek sorozatunkat.


Május 22-én, vasárnap
este 7 órától a színház nagytermében Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos, a híres Kaláka együttes tagjai és Szalóki Ági közös koncertjére hívjuk kedves nézőinket.

A volt egyszer volt egy kis zsidó műsorban Kányádi Sándor Erdélyi jiddis népdalok című műfordításkötetének azon darabjai hangzanak el, melyek eredeti dallamait a kötet függelékében megjelent kották tartalmazzák. Az est folytatásában a kolozsvári Koinónia kiadó könyvei közül válogathatunk, de elsősorban a koncert anyagául szolgáló kötet legújabb kiadásából (Volt egyszer egy kis zsidó) vásárolhatunk saját példányt. Ízelítő az utószóból Kányádi Sándor szavaival: „A jiddis népköltészet sok hasonlóságot mutat azokéval, akikkel századokon át együtt éltek. Sajátossága ennek a népköltészetnek éppen a tekintete. A tragikusan fájdalmastól a csúfondároson át az érzelmesig, sőt érzelgősig őriz magában valami közöset, egyénit, ha úgy tetszik, zsidósat. Hozzátartozik e táj több évszázadra visszamenő történelméhez, kultúrtörténetéhez.”

Május 24-én, kedden az új stúdióban a Bukaresti Nemzeti Táncközpont előadásában két produkciót is láthatunk: este 7 órától az I. C. [progressive work], 8 órától pedig a Stage psychosis című táncszínházi előadást.

Másnap, május 25-én, szerdán este 8 órától még mindig vendégünk a bukaresti táncközpont: A viszontlátásra című előadásukkal zárják májusi vendégszereplésüket.

A hónap végén, május 27-én, péntek este 8 órától az új stúdióban a magyarországi Várszegi Tibor A bot című vendégelőadása lesz látható. A produkció üzenetét, világát az előadó szavai ismertetik: „Ha a mezőn két kezeddel rátámaszkodsz a bot felső végére, eggyé válhatsz a mezővel. A karjaid a bot által a földet érik, lelked-szellemed találkozhat a földével: segít, hogy őseid-utódaid, múlt és jövő jussanak eszedbe. Nem cselekedsz, megállapodsz. Szemlélődsz a bot jelentette világközépen. Kurgán vagy, vagy Szentlélek-templom, az Atya teremtménye. Ez a bot világának a kezdete.”

A vendégszerepléseken kívül két új előadást is bemutatunk a májusi hónapban: 8-án, vasárnap du. 5 órától Lázár Ervin A négyszögletű kerek erdő című gyerek-előadását a nagyteremben, illetve 10-én, kedden este 7 órától Arthur Miller Egy ügynök halála című darabját az új stúdióban. Ezek mellett természetesen a Kolozsvári Állami Magyar Színház saját produkciói is műsoron lesznek: a Dundo Maroje, a Ványa bácsi, a Leonce és Léna, a Caligula és a Megöltem az anyámat.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...