2011. május 21., szombat

DJ Kentaro (J), Kouhei (J), Mango & Gattio scratch set, DJ Case az A38 Hajón

DJ Kentaro (J), Kouhei (J), Mango & Gattio scratch set, DJ Case
2011. május 25., szerda 21h
A38 Hajó  Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő
Belépő elővételben: 2000 Ft, a fellépés napján: 2500 Ft.
Két évvel legutóbbi A38-as fellépése után ismét Magyarországra érkezik a világ egyik legismertebb lemezjátszó-mágusa, a japán DJ Kentaro. Akik akkor látták, bizonyíthatják: a kortárs elektronika egyik legjobb technikájú és leginnovatívabb alakja lép fel az A38 Hajón. 



DJ Kentarót sokan emlegetik egy lapon DJ Krush-sal – bár mindketten tiltakozni szoktak az összehasonlítás miatt. Annyi bizonyos, hogy a még mindig igen fiatal Kentaro Krush nyomdokain indult: varázslatos technikával gyártotta a lehető legabsztraktabb hiphop-alapokat, amiket csak szkreccseléssel elő lehet állítani. Ennek eredménye volt igazi berobbanása a 2002-es DMC-n, ahol az egy évvel korábbi harmadik hely után első lett – igencsak megérdemelten, a produkcióról készült videó azóta is főanyag minden valamirevaló DJ-tanfolyam alaptantervében. 
Az elképesztő ritmusérzékű  és laza csuklójú Kentarót fel is fedezte az elektronikus muzsikák egyik legfontosabb kiadója (és DJ Krush labelje), a Ninja Tune, itt jelent meg a Solid Steel sorozatban Kentaro első világszerte terjesztett nagylemeze. Ám innentől véget is ér az összehasonlítás. Míg Krush inkább a gyönyörű, down- vagy középtempós, meditatív darabok filozofikus mestere lett, Kentaro tökélyre fejlesztette a virtuozitást és az absztrakciót. Hihetetlenül innovatív és eklektikus szettjeibe a hiphop mellet belezsúfolt szinte mindent, amit a kortárs elektronikus zenék nyújtani tudnak: drum and bass és breakbeat, rohanós techno, zúzós elektró, felfoghatatlan mennyiségű hangminta, sampling, tizedmásodpercnyi részlet, elképesztő gazdagságban és pontossággal. Mindezt meglehetősen hagyományos módon, két lemezjátszóval, de ebből a két lemezjátszóból mindent kihoz, amit fizikailag lehetséges, akár hosszú percekig improvizálva a nem is a barázdákon, hanem a lemezcímkén sercegő tűvel. 
A DJ-zés egyetemes zsenije, a villámkezű  Kentaro ismét Magyarországon, az A38 Hajón! 
Lemezek
Solid Steel pres. DJ Kentaro, 2005
Enter, 2007
Nama, 2008
 
http://www.djkentaro.jp/
http://www.myspace.com/djkentaro  
Kouhei, azaz Matsunaga Kouhei a kortárs japán kísérleti elektronika egyik legfontosabb alakja. Az oszakai zenész-producer-képzőművész a kilencvenes évek eleje óta aktív résztvevője és közreműködője a színtérnek. Rengeteg együttműködésben vett részt a brutális zajtámadásairól elhíresült Merzbowtól az ambient minimálban utazó Autechre-en heresztül a New York-i rapper Sensationalig. Kouhei nagyvonalúan egyensúlyoz az ambient, az absztrakt hiphop és a minimál határán. 
http://koyxen.blogspot.com/ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...