2011. május 15., vasárnap

Harmóniában a Filharmóniai Társasággal

Harmóniában a Filharmóniai Társasággal
Bérletváltás a 2011/2012-es szezon legszebb hangversenyeire



A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, azaz „Az első zenekar” visszatér régi hagyományaihoz: az együttessel a következő szezontól ismét a legnagyobb karmesterek és szólisták lépnek színpadra.

„Szeretnénk, ha nem egy karmester ízlése nyomná rá bélyegét a koncertek stílusára, zenei világára, hanem a zenekar válna önálló „egyéniséggé”, bekapcsolódna, sőt meghatározó tényezővé válna a nemzetközi koncertéletben.” – mondja Győriványi Ráth György, az együttes nemrégiben megválasztott elnök-karnagya.

A Magyar Állami Operaház vezető karmesteri tisztét a világhírű Christoph Eschenbach vállalta a 2011/2012-es évadban. Eschenbach nemcsak egy–egy operát, hanem a Filharmóniai Társaság Zenekarának élén két hangversenyprogramot is dirigál majd az Operaházban. Dohnányi Ernő, a magyar zenekultúra egyik legnagyobb alakja, évtizedeken át vezette a zenekart. Művei ismét hangsúlyos szerepet kapnak a kínálatban, leszármazottja, Christoph von Dohnányi pedig a következő szezonban végre dobogóra áll az együttes előtt. A neves karmesterek sora Frühbeck de Burgossal és Christopher Hogwood-dal, valamint Juraj Valcuhával, az Olasz Rádió Zenekarának vezető karmesterével egészül ki, a hazai karmesterek közül pedig Kovács Jánost és Héja Domonkost üdvözölheti a közönség az elnök-karnagy mellett.
A hangversenyek közreműködőinek sorában fiatal akadémista tehetségekkel, az Operaházból ismert énekművészekkel és neves hangszeres szólistákkal találkozhat a közönség. A zenekar 159. évadjának színes kínálata a romantikus irodalomtól a 20. századi modern klasszikusokig terjed.

A jövő szezonban a megszokott hétfői időpont mellett pénteken és szombaton is várják a közönséget, újdonságként pedig vasárnap délelőtti, nyilvános főpróbáikon is részt vehet a hallgatóság. A hagyományos, Régi Zeneakadémiai sorozat mellett 10 koncertből álló kamarazene-sorozatot is indítanak: az Operaház Székely Bertalan termében zenekari művészek, s olykor énekes szólisták is várják a közönséget. A kamarazenei sorozat műsorszámaihoz Lator László költő válogat verseket, amelyeket Kubik Anna színművésznő szaval el. Műsorvezető: Ókovács Szilveszter.

„Az első zenekar” hangversenyeire május 16-ától újíthat bérletet a koncertrajongó közönség. Az új vásárlókat 23-ától várják az Operaházban, ahol 4, 5 és 6 előadásos bérleteket kínálnak már 1800 forinttól.
Váltson bérletet a harmóniához!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...